UMC Utrecht verkoopt anesthesie-software

Array

Het UMC Utrecht heeft een computerprogramma ontwikkeld dat anesthesisten rond operaties helpt bij het vastleggen van toegediende medicijnen en de toestand van de patient. Het bedrijf Carepoint krijgt het recht om software te gaan verkopen. Het UMC Utrecht ontvangt een deel van de opbrengst.

Het programma “Vierkleurenpen” is een elektronische anesthesielijst die gegevens uit patientmonitors tijdens de operatie registreert. Ook legt het onder andere de toegediende medicatie vast. Het starten en stoppen van de verslaglegging gaat automatisch. Naast de standaardgegevens worden het electrocardiogram en bloeddrukverloop vastgelegd. Het programma helpt anesthesisten daarnaast om op tijd antibiotica te geven en eventuele complicaties te registreren.

Anesthesioloog dr. Leo van Wolfswinkel van het UMC Utrecht ontwikkelde het programma. “Het programma Vierkleurenpen heeft geen gebruikershandleiding. Maar niemand vraagt er om. Zo intuitief hoort een programma te zijn.”

De software voldoet aan de laatste eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wat betreft verslaglegging rond sedaties. Naast het UMC Utrecht gebruiken ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort het programma.

Het UMC Utrecht verkoopt de rechten op het programma Vierkleurenpen aan softwarebedrijf Carepoint. Dat zal de software aan andere ziekenhuizen proberen te verkopen, en ondersteuning geven. Het UMC Utrecht ontvangt via royalties een deel van de opbrengst. Uitvinder Leo van Wolfswinkel blijft bij de verdere ontwikkeling van het programma betrokken. UMC Utrecht Holdings maakt de overeenkomst mogelijk.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen