Aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen: Karin Bloemen opent Dress Red Day VUmc

0
209

Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. Jaarlijks sterven er meer vrouwen dan mannen aan, maar toch worden hart- en vaatziekten gezien als specifieke mannenziekten. Ook voorlichting en onderzoek zijn vooral op mannen gericht. Daarom organiseert de afdeling cardiologie, in navolging van de landelijke dag, op 28 september ‘Dress Red Day’. Karin Bloemen opent het voorlichtings ‘koffieuurtje’ voor patienten en bezoekers met een optreden, maar ook medewerkers zijn van harte welkom in patio X. Draag deze dag in ieder geval een rood accent.

In Nederland overlijden jaarlijks 21.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Daarom is onderzoek specifiek gericht op vrouwen zo belangrijk, vertelt interventiecardiologe Yolande Appelman. “We weten dat vrouwen op latere leeftijd hart- en vaatziekten krijgen dan mannen, maar ze blijken ook hun klachten anders te melden waardoor de diagnose soms later gesteld wordt en de juiste behandeling vertraging kan oplopen”.

Menopauze
“Risicofactoren spelen een hele belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten en hebben bij vrouwen vooral na de menopauze een sterkere impact dan bij mannen. Meer dan 60 procent van de vrouwen heeft bijvoorbeeld hoge bloeddruk op oudere leeftijd. Er zijn echter ook vrouwspecifieke risicofactoren, zoals het hebben van een verhoogde bloedsuiker of hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Die geven een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Maar we weten nog veel te weinig van de invloed hiervan op lange termijn. Het meeste onderzoek wordt namelijk gedaan onder mannen en die resultaten kunnen niet zomaar vertaald worden naar vrouwen.”

Dress Red Day wordt officieel georganiseerd door de Hartstichting op zaterdag 29 september. Meer informatie op www.dressredday.nl .

Bron: VUmc