Aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen: Karin Bloemen opent Dress Red Day VUmc

Array

Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. Jaarlijks sterven er meer vrouwen dan mannen aan, maar toch worden hart- en vaatziekten gezien als specifieke mannenziekten. Ook voorlichting en onderzoek zijn vooral op mannen gericht. Daarom organiseert de afdeling cardiologie, in navolging van de landelijke dag, op 28 september ‘Dress Red Day’. Karin Bloemen opent het voorlichtings ‘koffieuurtje’ voor patienten en bezoekers met een optreden, maar ook medewerkers zijn van harte welkom in patio X. Draag deze dag in ieder geval een rood accent.

In Nederland overlijden jaarlijks 21.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Daarom is onderzoek specifiek gericht op vrouwen zo belangrijk, vertelt interventiecardiologe Yolande Appelman. “We weten dat vrouwen op latere leeftijd hart- en vaatziekten krijgen dan mannen, maar ze blijken ook hun klachten anders te melden waardoor de diagnose soms later gesteld wordt en de juiste behandeling vertraging kan oplopen”.

Menopauze
“Risicofactoren spelen een hele belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten en hebben bij vrouwen vooral na de menopauze een sterkere impact dan bij mannen. Meer dan 60 procent van de vrouwen heeft bijvoorbeeld hoge bloeddruk op oudere leeftijd. Er zijn echter ook vrouwspecifieke risicofactoren, zoals het hebben van een verhoogde bloedsuiker of hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Die geven een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Maar we weten nog veel te weinig van de invloed hiervan op lange termijn. Het meeste onderzoek wordt namelijk gedaan onder mannen en die resultaten kunnen niet zomaar vertaald worden naar vrouwen.”

Dress Red Day wordt officieel georganiseerd door de Hartstichting op zaterdag 29 september. Meer informatie op www.dressredday.nl .

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen