Leuvense wetenschappers ontdekken agressieve varianten van het hiv-virus

Array

Onderzoekers van het Laboratorium voor Klinische en Epidemiologische Virologie van de KU Leuven hebben ontdekt hoe varianten van hiv-1, resistent tegen de huidige medicatie, agressiever kunnen worden nadat ze nieuwe personen infecteren. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de behandeling van patienten met hiv.

Varianten van hiv-1, resistent tegen de huidige medicatie, kunnen agressiever worden nadat ze nieuwe personen infecteren.

Na langdurige behandeling met hetzelfde medicijn kunnen virussen resistent worden tegen dit medicijn. Dat vormt een groot probleem, vooral bij chronische ziekten. Een goed uitgebalanceerde combinatie van medicijnen kan het resistente virus meestal opnieuw het hoofd bieden, met een stijgende levensverwachting bij de patienten tot gevolg.

In het verleden waren de resistente stammen van hiv steeds zwakker dan het oorspronkelijke virus, omdat resistentiemutaties een nadelig effect hebben op de vermenigvuldiging van het virus. Daardoor ging het oorspronkelijke virus snel weer domineren van zodra de behandeling werd stop gezet. Ook als een resistent virus wordt overgedragen naar een nieuwe patient, wat gebeurt in ongeveer 10% van de nieuwe infecties, blijken de belangrijkste resistentiemutaties te verdwijnen.

Sterker

Onderzoekers van het Laboratorium voor Klinische en Epidemiologische Virologie van de KU Leuven gingen na of deze patienten dan inderdaad geïnfecteerd waren met een zwakker virus. Het tegengestelde bleek waar: het virus was zelfs agressiever. Hun zoektocht naar het waarom bracht hen bij polymorfismen. Dit zijn natuurlijke verschillen in genen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor variatie binnen eenzelfde diersoort, zoals de verschillende bloedgroepen.

“We zijn ongerust over het feit dat patienten vaker besmet worden met een sterke variant van het resistente virus.”

Onderzoeker Kristof Theys ontdekte dat een resistente stam vaak polymorfismen opstapelt die het hiv-virus sterker maken, om te compenseren voor het negatieve effect van de resistentie-mutaties. Bij nieuw geïnfecteerde patienten leiden deze polymorfismen tot een agressiever virus. Kristof Theys: “We zijn ongerust over het feit dat patienten vaker besmet zullen worden met een sterke variant van het resistente virus.”

Professor Anne-Mieke Vandamme, die de studie coördineerde: “Aanvankelijk dachten we dat de overdracht van een resistent virus het virus zwakker zou maken in een niet-behandelde patient, maar nu lijkt de kans te bestaan dat dit zal leiden tot agressievere virussen in de toekomst. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de behandeling van hiv.”

Bron: KU Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen