Vrouwen nemen kalmeringspillen, mannen drank

Array

Vijftigplusser gebruikte zelf maar is tegen drugs
Ruim driekwart van de Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar staat er niet voor open dat andere mensen drugs gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Zin deze maand. Het gebruik van drugs is alleen acceptabel bij pijnbestrijding of verlichting van klachten, zo vindt driekwart.

De helft van de Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar die weleens soft en/of harddrugs gebruikt hebben, heeft daar positieve ervaringen aan overgehouden. De meest genoemde ervaring is het geestverruimende effect. De meerderheid heeft er ook geen spijt van en één op de tien verlangt ook nog wel eens terug naar de tijd of die keer dat hij/zij drugs gebruikte. Ruim een derde sluit niet uit in de toekomst weer eens iets te gaan gebruiken.

Grote stad
Stad en opleidingsniveau hebben een forse invloed op het in aanraking komen met drugs, zo blijkt. Naarmate men hoger is opgeleid, is men vaker in aanraking gekomen met drugs (42% tegen 29 % voor de totale populatie 50-65). In de grote steden is meer dan de helft van de Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar in aanraking gekomen met drugs. In de overige regio’s is dat ongeveer een kwart.

Dat er in een grote gemeente meer tolerantie is, is volgens Ronald Knibbe, hoogleraar sociale epidemiologie van alcohol en druggebruik aan de Universiteit van Maastricht, niet gek. “In grote steden is het zichtbaarder. Beschikbaarheid is daarbij belangrijk. Om de hoek van de paardenstal kun je geen cocaïne scoren. Bovendien zijn er in de stad meer vriendennetwerken die je toegang verschaffen tot de markt van illegale drugs.”

Meer alcohol
Tegenover het lage drugsgebruik van alle ondervraagden staat het alcoholgebruik: 80% drinkt wel eens alcohol, waarvan 28% meer dan vier keer per week. “Blowen is in Nederland geaccepteerder dan in andere landen, maar zeker op latere leeftijd komen mensen er toch liever niet meer voor uit,” zegt onderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbosinstituut. “Dat zie je ook aan het grote aantal mensen dat weigert zich te registreren voor een coffeeshoppasje.” Nederlandse vrouwen tussen de 50 en 65 jaar gebruiken vaker slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en pijnstillers, mannen drinken vaker en meer alcohol. 4% van de Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar heeft ooit harddrugs gebruikt.

Alles over het onderzoek is te lezen in het novembernummer van Zin dat nu in de winkel ligt.

Het Zin drugsonderzoek werd door Motivaction uitgevoerd onder 520 respondenten. Het onderzoek vond plaats in augustus 2012.
Download het volledige Zin drugsonderzoek rapport.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen