Documentaire over de uitbraak van aids in de jaren tachtig

0
470

In aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december, zendt de Vara een documentaire uit over de uitbraak van aids in Nederland, nu 30 jaar geleden.

Programmamaker Hetty Nietsch zocht een Nederlandse invalshoek en vond die bij de pursers en stewards van de KLM. Hun spannende wereld van Peter Stuyvesant wordt wreed verstoord als in de jaren tachtig een mysterieuze ziekte opduikt, die dodelijk blijkt en juist deze beroepsgroep onevenredig hard treft…

De eerst beschreven aidspatient was een Canadese steward. Hij had veel wisselende contacten, reisde de wereld rond, kreeg aids en stierf. In de VARA-documentaire wordt gekeken naar de Nederlandse situatie en in het bijzonder naar onze nationale luchtvaartmaatschappij. Wat gebeurde er met de stewards, pursers en het grondpersoneel van de KLM ten tijde van de uitbraak?

De documentaire ‘Aids: vluchten kon niet meer’ wordt uitgezonden op donderdag 18 oktober.