Fertiliteitscentrum Isala start onderzoek werkzaamheid Assisted Hatching

Array

Officiele goedkeuring voor wetenschappelijk onderzoek naar voor Nederland nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling
Het Fertiliteitscentrum Isala in Zwolle neemt de koppositie en gaat in het kader van wetenschappelijk onderzoek  als eerste centrum in Nederland Assisted Hatching toepassen. Mogelijk kan deze techniek bij bepaalde vrouwen, namelijk die vrouwen die al meerdere embryoplaatsingen hebben gehad die niet tot zwangerschap hebben geleid, de kans op zwangerschap met 10% verhogen. Assisted Hatching wordt in het buitenland volop toegepast, maar in Nederland was men terughoudend omdat het wetenschappelijk bewijs of de behandeling ook echt werkt, ontbreekt. Afgelopen week ontving het Fertiliteitscentrum Isala de officiele toestemming van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO*), om wetenschappelijk onderzoek te starten. Dit besluit volgt nadat een pilot op kleinere schaal heeft laten zien dat het Fertiliteitscentrum Isala de techniek beheerst. Meer informatie: www.isala.nl

“Wij zijn ongelofelijk blij met dit besluit en de toestemming. Ofwel wij tonen aan dat Assisted Hatching werkt, zodat de techniek door meer centra in Nederland uitgevoerd gaat worden en we nog meer vrouwen helpen met hun kinderwens. Ofwel we tonen aan dat Assisted Hatching niet werkt en dan moet de conclusie zijn dat we er wereldwijd mee moeten stoppen,” aldus dr. Max Curfs, klinisch embryoloog van het Fertiliteitscentrum Isala.

Pilot Zwolle
Om te laten zien dat het Fertiliteitscentrum Isala de techniek beheerst, is in het afgelopen jaar bij 50 vrouwen deze behandeling uitgevoerd in het kader van een pilot. Curfs: “Als gevolg hiervan zijn 17 vrouwen zwanger geraakt (positieve zwangerschapstest), zijn er middels 9 kinderen geboren en wachten we de uitkomst van nog eens 3 zwangerschappen af.”

Assisted Hatching
Normaal lost de schil rond een embryo spontaan op in de baarmoeder. Het embryo komt dan vrij en kan zich op het juiste moment innestelen in het baarmoederslijmvlies. Maar bij sommige vrouwen verloopt dit proces niet optimaal. IVF-behandelingen kunnen dit proces vertragen, maar ook factoren als roken of een hogere leeftijd lijken een rol te spelen. Door met een laser een klein gaatje te maken in de schil van het embryo, kan het gemakkelijker en op tijd vrijkomen om zich te nestelen in de baarmoeder.

*CCMO: commissie die de bescherming van proefpersonen in relatie tot medisch wetenschappelijk onderzoek waarborgt

Bron: Isala Klinieken

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen