Zwanger en diabetes? Met de Zorgwijzer weet je wat je kunt verwachten

Array

Zorgwijzer over diabetes en zwangerschap
Een zwangerschap betekent voor vrouwen met diabetes hard werken: veel controles en streven naar zo goed mogelijke bloedglucosewaarden. Welke zorg mag je dan verwachten? Dat lezen patienten in de Zorgwijzer over diabetes en zwangerschap. Een Zorgwijzer is de patientenvertaling van de Zorgstandaard, waarin de afspraken zijn opgenomen over goede diabeteszorg. De ontwikkeling van de Zorgwijzer is mogelijk gemaakt door Diabetesvereniging Nederland en het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD).

Doe-het-zelfziekte
Diabetes is een doe-het-zelfziekte: patienten moet zelf veel doen om hun diabetes te reguleren. Dat geldt zowel voor vrouwen met diabetes die zwanger worden, als voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. De Zorgwijzer gaat op beide onderwerpen in, en staat ook stil bij de consequenties van diabetes voor de zwangerschap en de baby. Daarnaast komt het team van zorgverleners aan bod dat een rol speelt tijdens de zwangerschap. Wie zorgt er voor welke controles? Hoe verloopt de begeleiding bij de bevalling? Antwoorden op al deze vragen staan in de Zorgwijzer: een compacte brochure die ingaat op de specifieke diabeteszorg bij diabetes en zwangerschap.

Zorgwijzers in de praktijk
De Zorgwijzer is echt bedoeld om in de praktijk te gebruiken. Met de checklists kunnen patienten nagaan of ze goede diabeteszorg krijgen en het contact met hun zorgverleners evalueren. Als zorgverlener kunt u de Zorgwijzer meegeven aan patienten. U kunt ze bestellen bij Diabetesvereniging Nederland: 033-463 05 66 of [email protected]. Naast deze nieuwe Zorgwijzer bestaan er ook Zorgwijzers voor volwassenen met diabetes type 1 en 2 en voor jongeren. Deze brochures zijn ook als download beschikbaar via www.dvn.nl/zorgwijzers en via www.diabetesfederatie.nl.

Bron: DVN

Recente artikelen