‘Operatie Live’ in het AMC

Array

Het AMC werkt mee aan het jaarlijks televisieprogramma ‘Operatie Live’, deze keer met het onderwerp niertransplantatie. Een nierpatient krijgt van een levende donor een nier. De operatie wordt uitgevoerd door vaat- en transplantatiechirurg dr. Mirza Idu en zijn team. Deze operatie wordt op 31 oktober van 21.25 tot 23.00 uur live in beeld gebracht op Nederland 1. Op het J0-plein wordt een studio ingericht vanwaar ook rechtstreeks wordt uitgezonden.

De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen. Studiogasten, vaatchirurg prof. dr. D.A. Legemate en nefroloog dr. F.J. Bemelman, geven toelichting op de aandoening en de operatie. Deze gesprekken worden afgewisseld met live beelden van de operatie. Vanuit de studio op het J0-plein wordt regelmatig live geschakeld naar de OK, waar de operatie wordt uitgevoerd.

In 2011 ondergingen in Nederland 860 mensen een niertransplantatie. Daarbij werd bij 440 operaties gebruik gemaakt van een levende donor. Presentator Charles Groenhuijsen: “Fantastisch om te zien dat mensen bereid zijn tot zo’n speciale gift.” Tijdens de live uitzending is te zien hoe de donornier getransplanteerd wordt in het lichaam van de patient.

De operatie wordt uitgevoerd door vaat- en transplantatiechirurg dr. Mirza Idu en tweede operateur dr. Martine Willems. Overige leden operatieteam: anesthesioloog Hennie Metske en haar assistent Anne Blankenspoor en senior operatieassistent Shirley Sussenbach en haar assistenten Sophieke Westerhof en Jennifer Groenendaal. Studiogasten, hoogleraar Vaat- en Transplantatiechirurgie prof. dr. Dink Legemate en internist-nefroloog dr. Frederike Bemelman, geven toelichting op de aandoening en de operatie.

Om de betrokkenheid te vergroten, is de interactie met de kijkers ook een belangrijk aspect van Operatie Live. Tijdens de uitzending kunnen de kijkers via Twitter en de website vragen stellen aan de chirurgen en aanwezige deskundigen.

Bron: AMC

Recente artikelen