Akkoord zorg bevat positieve elementen, uitwerking nog onduidelijk
ArrayDe KNMG vindt het positief dat het regeerakkoord duidelijk de nadruk legt op preventie en een gezonde levensstijl. En dat het kabinet dit actief wil ondersteunen. Ook onderschrijft de KNMG de overige drie prioriteiten: kwaliteitsverbetering, meer doelmatigheid, en het ontvlechten van basis- en complexe zorg.
Het effect van de inkomensafhankelijke premie op de zorgkosten en inkomens moet worden afgewacht. De KNMG is tevreden over de accentuering van samenwerken in plaats van enkel concurreren, het wegnemen van perverse volumeprikkels en de verdere versterking van de eerstelijnszorg. Ook de verruiming van de medisch-ethische agenda juicht de KNMG toe. Het gaat nu uiteraard nog om globale voornemens en waarvan de concrete invulling nog onduidelijk is.
De KNMG is minder te spreken over:
-
het voornemen tot stringent pakketbeheer, omdat dat een eindstation van effectief beleid behoort te zijn en geen beginpunt;
-
het ontbreken van een visie hoe de financiering van de zorg een integraal karakter en tevens een kwaliteitsbevorderend effect moet krijgen;
-
de beperking van de publieke financiering van de medische vervolgopleidingen tot een kortere duur dan nu;
-
het voornemen om de ouderenzorg grotendeels binnen de AWBZ te houden in plaats van deze over te hevelen naar de Zvw;
-
het doorzetten van de overheveling van de hele jeugdzorg naar de gemeenten, zonder uitzondering van de medische zorg voor jeugdigen (zoals de KNMG bepleit).
Agenda voor de Zorg
>De plannen in het regeerakkoord hebben nog een hoog wenselijkheidsgehalte en zijn op hoofdlijnen omschreven. Er hangt veel af van de concrete invulling die moet plaatsvinden in nauwe samenspraak met de veldpartijen. De onlangs gepubliceerde Agenda voor de Zorg van de gezamenlijke veldpartijen biedt daarvoor een goed aanknopingspunt. De KNMG roept het kabinet dan ook op om samen met deze veldpartijen tot nadere invulling en uitwerking van het akkoord te komen.
Bron: KNMG