Oplossingen voor handhygiëne in ziekenhuizen kunnen de zorg miljoenen besparen

Artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen wassen en desinfecteren hun handen te weinig, blijkt uit recent onderzoek door de Erasmus Universiteit. Jaarlijks lopen duizenden patienten daardoor ziekenhuisinfecties op en komen er velen aan te overlijden. De slechte handhygiene brengt een geschatte kostenpost van EUR400 miljoen per jaar met zich mee. In ‘Hygiene Hills’, een project van Syntens Innovatiecentrum, Van Houtum BV, Arion Holding BV, Alpheios International BV en het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, wordt gewerkt aan innovatieve producten die de hygiene in de zorg verbeteren. Door deze oplossingen kan er veel geld bespaard worden in de zorg.

Ziekenhuisinfecties leiden tot veel extra kosten. Met de steeds verder oplopende zorgkosten als gevolg van de vergrijzing, de toename van de personeelskrapte en de opkomst van resistente micro-organismen is de situatie zorgwekkend. In veel ziekenhuizen en zorginstellingen is handhygiene daarom een thema. Het ‘handenwas-gedrag’ van zorgpersoneel is bepalend voor een goede hygiene maar ook de techniek moet optimaal zijn.

Nog nauwelijks gebruikt
Beleidsmakers in de zorg maar ook de politiek en de financiers kijken vooral naar high tech medische ontwikkelingen, is de ervaring van een aantal bedrijven die samenwerken in het project ‘Hygiene Hills’. Zij verwachten dat in de dagelijkse routine, zoals bij het wassen en aankleden van mensen, problemen gaan ontstaan. De innovatieve hulpmiddelen die bedrijven ontwikkelen voor dagelijks terugkerende werkzaamheden in de zorg, worden nog maar nauwelijks gebruikt door de zorgverleners. Daar is juist veel geld te winnen, volgens de betrokken bedrijven. In het project `Hygiene Hills’ gaan de bedrijven samen met het Laurentius Ziekenhuis aan de slag om oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen in de zorg.

Handige hulpmiddelen
Er zijn slimme oplossingen van bedrijven beschikbaar die de hygiene in de zorg kunnen verbeteren. Deze oplossingen kunnen de zorg miljoenen euro’s per jaar besparen. Dat besef wil ‘Hygiene Hills’ bij beleidsmakers in de zorg en bij de overheid goed op het netvlies zetten, aldus de projectpartners.

bron: Syntens

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen