Jeugdfonds maakt dromen kinderen waar

Het Diabetes Fonds en Mediq stichten een nieuw jeugdfonds om kinderen en jongeren met diabetes te helpen hun dromen en ambities waar te maken. Het fonds zal drie jaar bestaan, met de mogelijkheid van een verlenging. De eerste bijdrage uit het fonds is een nieuwe BMX-fiets voor Tatum Geurts (7 jaar), Nederlands kampioen in haar leeftijdsklasse en vastbesloten Olympisch kampioen te worden. De fiets wordt haar uitgereikt op 14 november, Wereld Diabetes Dag (WDD)

Mediq en het Diabetes Fonds geven met het stichten van het fonds een nieuwe impuls aan hun samenwerking, die tot doel heeft diabetes zichtbaarder te maken en jongeren te helpen zo goed mogelijk met hun ziekte om te gaan.

In Nederland hebben 1 miljoen mensen diabetes. Elke dag komen daar 200 patienten bij. Het aantal kinderen met diabetes stijgt en komt ook op steeds jongere leeftijd voor. Aandacht voor diabetes is nodig. Zonder doorbraken in wetenschappelijk onderzoek zal het aantal mensen met diabetes in 2025 verdubbeld zijn ten opzichte van nu.

Hanneke Dessing, Algemeen Directeur Diabetes Fonds: “Diabetes is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar het heeft echter een grote impact op het dagelijkse leven. Mensen met diabetes moeten de hele dag hun bloedsuikerwaarden meten en in veel gevallen insuline toedienen. Met name als je jong bent, heeft dat een behoorlijke impact. Jongeren willen niet anders zijn. Bovendien kan diabetes op langere termijn tot ernstige complicaties leiden, als de ziekte niet onderkend wordt of de behandeling niet adequaat is.”

Naast Tatum, die met een gongslag op de Amsterdamse beurs het jeugdfonds officieel mag inluiden, is er morgen ook een Blauwe Cirkel-bijeenkomst van het Diabetes Fonds met het thema ‘Stappen zetten tegen de opmars van diabetes’. Speciale gast is Marlies Veldhuijzen van Zanten (tot voor kort Staatssecretaris VWS). Het Diabetes Fonds zal daar ook een roadmap presenteren naar een toekomst zonder diabetes. De Blauwe Cirkel-bijeenkomst vindt plaats in het hoofdkantoor van Mediq, dat deze week speciaal voor WDD in de internationale diabeteskleur blauw is gehuld.

Facts & Figures

  • Wereldwijd hebben 347 miljoen mensen diabetes.
  • Rond 2030 zullen 438 miljoen mensen diabetes hebben. Dat is 8 procent van de wereldbevolking.
  • Ieder uur komen er 8 patienten bij > 200 per dag.
  • Naar schatting hebben ongeveer 6000 kinderen tot 18 jaar diabetes.
  • 1 op de 2 mensen met diabetes krijgt te maken met complicaties van de ziekte, zoals hart- oog en voetproblemen. Of nierschade.
  • De levensverwachting van diabetici boven de 45 is 10 jaar korter dan voor leeftijdgenoten zonder diabetes.
  • 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten komt door diabetes.
  • Wetenschappelijk onderzoek kost gemiddeld € 250.000 en duurt gemiddeld drie tot vier jaar.

bron: Diabetes Fonds/Ruud Poels