Antistoffen verminderen effectiviteit reumabehandeling A0ntistoffen verminderen effectiviteit reumab0ehandeling000

Array

53 procent van de behandelde reumapatienten maakt antistoffen aan tegen het medicijn adalimumab. Dat blijkt uit onderzoek van Pauline van Schouwenburg.

Adalimumab (Humira) is een medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van reuma en andere auto-immuunziekten. Bij een deel van de patienten wordt adalimumab herkend als lichaamsvreemd, waardoor zij antistoffen maken tegen het medicijn en niet meer goed op de behandeling reageren.

Van Schouwenburg onderzocht ook waarom deze antistoffen zorgen voor verminderde effectiviteit van de therapie. Het blijkt dat de antistoffen aan adalimumab binden en daardoor voorkomen dat het middel zijn functie uitoefent. Daarom moeten patienten die behandeld worden met biologicals regelmatig onderzocht worden op de aanwezigheid van ADA (anti-drug antistoffen) en op de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed.

Promotie

Mw. P.A. van Schouwenburg: Antibodies against antibodies. Immunogenicity of adalimumab as a model. Promotor is dhr. prof. dr. L.A. Aarden.

16 nov 2012 14:00

Therapie slaat bij meer dan helft reumapatienten niet aan door antistof

Geneeskunde

* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam             (020) 525 2362

bron: Univer. van Amsterdam (promoties)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen