Veiligheidsmanagementsysteem ziekenhuizen

Array

Ziekenhuizen hebben meer ondernomen om de veiligheid van de patienten te vergroten. Het ‘veilig incident melden’ systeem is overal goed ingevoerd en de ziekenhuizen zijn eind dit jaar zoals afgesproken op certificeerbaar/accrediteerbaar niveau voor het veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Het VMS is echter nog niet overal goed in de organisaties ingebed en het merendeel van de ziekenhuizen heeft het VMS nog slechts bij enkele risicovolle processen doorlopen.

Deze conclusies trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het verslag van de vierde beoordeling van de Nederlandse ziekenhuizen over de mate waarin zij het VMS hebben ingevoerd. Bij de start van het veiligheidsprogramma voor ziekenhuizen ‘Voorkom schade, werk veilig’ is afgesproken dat de IGZ erop toeziet of de ziekenhuizen de gemaakte afspraken nakomen . Eén van die afspraken is dat eind 2012 het VMS op certificeerbaar/accrediteerbaar niveau moet zijn. Die doelstelling is dus gehaald.

Met een geaccrediteerd of gecertificeerd VMS hebben ziekenhuizen de structuur op orde om risico’s te beheersen. Dat biedt echter nog geen zekerheid dat dat ook in de dagelijkse praktijk gebeurt. De inspectie benadrukt dan ook dat juist op de werkvloer risico’s systematisch in kaart moeten worden gebracht en dat ook beheersmaatregelen moeten worden genomen.

De inspectie deed de afgelopen jaren telkens in een kwart van de ziekenhuizen onderzoek naar het VMS. Tussen januari en mei 2012 beoordeelde de inspectie bij 19 ziekenhuizen de mate waarin een veiligheidsmanagementsysteem was geïmplementeerd en functioneerde.

Het onderzoek geeft de inspectie nog niet het vertrouwen dat het VMS doet wat het zou moeten doen en dus daadwerkelijk bijdraagt aan de verbetering van de veiligheid in ziekenhuizen. Veiligheidsmanagement gaat vooral over risicomanagement. Daarom hecht de inspectie veel waarde aan de mate waarin ziekenhuizen zicht hebben op de risico’s voor de patient. De inspectie stelt vast dat er ook in 2012 een beperkte vooruitgang op dit punt is gemeten.

De inspectie zal de komende tijd aandacht blijven geven aan het daadwerkelijk functioneren van het veiligheidsmanagement. Dit zal deels gebeuren bij de (jaar)gesprekken met de ziekenhuizen. Ook zullen in het zogenoemde themaonderzoek de veiligheidsthema’s hoog op de agenda blijven. Wanneer de inspectie constateert dat de ziekenhuizen hun verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de patientveiligheid onvoldoende nemen, zal zij handhavend optreden.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen