Zorg voor elkaar, houd de zorg in huis!

Array

Annelies Jonkers-CornelisseSinds 2007 valt de thuiszorg niet meer onder de AWBZ maar onder de WMO die door de gemeenten wordt uitgevoerd. Dit leidt al tot problemen. Indicatie-uren worden gehalveerd. Thuiszorgmedewerkers worden ontslagen . Vervolgens kunnen zij als Alpha-hulp weer aan de slag. Of mogen zij terugkeren in dienstverband maar dan wel tegen een lagere loonschaal. De nieuwste plannen van kabinet Rutte II leiden tot zware bezuinigingen op de huishoudelijke verzorging, de begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging van ouderen en zieken.  Inmiddels begint het verzet, ook onder werkgevers en medici, te groeien.

60% Van alle gemeenten in Nederland maken hun WMO-budget niet op. En dat terwijl berekend is dat zo’n 97% al besteed wordt wanneer je een fatsoenlijk thuiszorg tarief berekent. De landelijke politiek heeft nl. vastgesteld dat huishoudelijk zorg meer is dan schoonmaken alleen. Een thuiszorgmedewerker heeft een signalerende functie.  De SP heeft met twee wetten geprobeerd de grootste schade te repareren. De eerste wet Kant/Leijten houdt in dat de gemeenteraad het tarief van de thuiszorg dient vast te stellen. Onderzoek uitgevoerd door de vakbonden in samenwerking met PriceWaterhouse Coopers toont aan dat 24,50 Euro een reeel thuiszorgtarief is.  Een gemeente als Emmen denkt echter met 15,85 Euro uit de voeten te kunnen.

“Laten we even stilstaan bij wat de huishoudelijke medewerker doet behalve het huishoudelijke werk. Zij is een sociaal contact voor de klant. Signaleert als iemand achteruit gaat, zodat kan worden ingegrepen. Vaak is deze hulp het verschil tussen opname in een verpleeghuis of thuis blijven wonen.”

De tweede wet Kant/Leiijten maakt helder dat de thuiszorg niet onder de Europese aanbestedingsregelingen valt aangezien het hier gaat om diensten van maatschappelijk nut. Dat is van belang omdat het binnen de aanbestedingswetten erg moeilijk is te kiezen voor een kandidaat die niet de goedkoopste is.

“Als alphacoördinator merk ik dat we nieuwe doelgroepen klanten krijgen. Terminale, dementerende en psychische clienten.”

De Alphahulp-constructie leidt tot de situatie dat de hulpvrager, werkgever wordt. Soms is dat geen probleem, vaak ook wel. Onlangs is een bejaarde meneer van 80 jaar oud door de rechter als werkgever aansprakelijk gesteld vanwege de val van zijn alphahulp van de keukentrap.

In de praktijk zijn beide wetten Kant/Leijten nog niet door alle gemeenten opgevolgd. Daarnaast vindt in veel gemeenten vindt de indicatiestelling van de zorg plaats aan de hand van een telefonische intake. En iedereen kan zich voorstellen tot wat voor misverstanden dat leidt bij een dementerende bejaarde. Nu reeds lijdt dit ertoe dat patienten langer in een ziekenhuis liggen dan noodzakelijk is aangezien de verantwoordelijke specialist het niet aandurft zijn patient te ontslaan.  Huisartsen zien nu reeds de problemen daar waar hulpbehoevende patienten van de ene op de andere dag met nieuwe zorgmedewerkers te maken krijgen die bovendien het werk in de helft van het aantal voorheen beschikbare uren moeten doen.

“Mijn oma van 93 is haar vaste hulp kwijt. Alles moet bij haar op schouderhoogte staan, anders kan zij er niet meer bij. Het is moeilijk dat iedere keer weer aan vreemden uit te leggen. De boter werd laatst toch in het hoge keukenkastje geplaatst. Mijn oma heeft drie dagen droog brood gegeten.”

En op dit moment maken gemeenten maken zich al op voor de bezuiningsronde die op stapel staat. Gezamenlijke zorgondernemers  voeren actie onder de noemer: “Het kan ook anders in de zorg”.

75% Van het budget van de huishoudelijke verzorging komt te vervallen. De persoonlijke verzorging, zeg maar alle verzorging aan het lichaam, gaat naar de verzekeraars via het basispakket. Voor zover deze ten minste niet korter nodig is dan 6 maanden. Waarschijnlijk zal de kortere zorg via de aanvullende verzekering geregeld worden. (Dat wil zeggen, voor wie de aanvullende verzekering kan betalen.)

De gemeenten moeten zorgen voor maatwerkregelingen waarbij de tussenschotten tussen sociale werkplaatsen, de WMO en de WW vervalt. De zogenaamde “wederdienst”  wordt ingevoerd. De gemeenten krijgen een optimale beleidsvrijheid.  De begeleiding, waarbij nog altijd onduidelijk is of dit ook geld voor de dagbesteding gaan van de AWBZ naar de WMO. Er zijn al signalen dat een grote thuiszorgorganisatie alleen nog maar medewerkers in dienst neemt met een indicatie Sociale Werkvoorziening.

“Volgens de gemeente kunnen de kinderen van 5 boodschappen doen en de dochter van 9 zou de slaapkamers bij te kunnen houden.”

De SP roept iedereen op die bezwaren heeft tegen de aangekondigde maatregelen om de aankomende maanden tot aan de behandeling van de voorstellen in de Tweede kamer in maart, te gebruiken om met elkaar een  grote maatschappelijke discussie op gang te brengen. Zij doet hierbij vooral ook een dringend beroep op de medici die vanuit hun beroepsethiek de gevolgen kunnen overzien. Lees ook het artikel in het Nederlands Dagblad van 26 november 2012 van André den Exter, docent Gezondheidsrecht Erasmus Universiteit en Renske Leijten, 2e Kamerlid SP op alternatief voor AWBZ is afbraak .

 

Auteur: Annelies Jonkers-Cornelisse, namens SP Blaricum, Eemnes, Laren (BEL)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen