Verloskundigen doen in Nederland de meeste bevallingen

Array

De meerderheid van de bevallingen in het ziekenhuis vinden plaats onder leiding van een verloskundige. Gynaecologen doen de minderheid, en komen vooral in beeld bij kunstverlossingen. Verloskundigen doen ook de meeste bevallingen in de eerste lijn. Huisartsen hebben daarin slechts een klein aandeel. De professionele discussie is niet, wie de bevallingen in Nederland moeten doen. Dat is dus de verloskundige. Evenmin is de discussie of bevallingen thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis moeten plaatsvinden. Daarover beslissen de aanstaande ouders.

Wel is de professionele discussie interessant, hoe het aantal kunstverlossingen terug te dringen te zijn, bijvoorbeeld dankzij de strategie ‘preventive support of labour’, waarover Bruinse en Reuwer een boek schreven. Ook van belang is de discussie, waar bevallingen het goedkoopste voor ouders en maatschappij kunnen plaatsvinden. Het terugdringen van kunstverlossingen en het verlagen van de kosten zijn onderwerpen die aan de orde komen op het Congres Geboortezorg op 18 januari 2013. Geïnteresseerd? Schrijf dan in via de website. Lees meer

Ook in de Masterclass Geboortezorg van de Academie voor Verloskunde en het Julius Centrum, start 12 februari 2013, komt de taakverdeling tussen verloskundigen en gynaecologen uitgebreid aan de orde. Geeft u leiding in de geboortezorg of koopt u die zorg in? Dan is deze masterclass zeer interessant voor u. Lees meer.

Bron: UMC Utrecht Julius Academy

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen