Landelijk Meldpunt cardiologische zorg

De afdeling cardiologie van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Zeeland staat vanaf vandaag onder verscherpt toezicht van de cardiologen van het Amphia Ziekenhuis. Daarmee is opnieuw een afdeling cardiologie in opspraak geraakt. Mede naar aanleiding hiervan, en van het sluiten van de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse, heeft Hartpatienten Nederland besloten een landelijk meldpunt cardiologische zorg in te stellen.
Hartpatienten Nederland krijgt in toenemende mate berichten dat de cardiologische zorg in Nederland onvoldoende geborgd is. Een en ander heeft Hartpatienten Nederland hedenmiddag gemeld bij een hoorzitting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, in de hoop dat zij niet alleen de ziekenhuizen die nu onder verscherpt toezicht zijn gesteld in Zuid-Holland en Zeeland, ook onderzoek gaat doen naar de cardiologische zorg in zijn algemeenheid in heel Nederland.

Hartpatienten Nederland is verbaasd dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in Zeeland wederom verscherpt toezicht heeft ingesteld vanwege het niet goed functioneren van de afdeling cardiologie, terwijl de Vereniging voor Cardiologie (de NVVC) tot taak heeft toezicht te houden op haar beroepsgroep waar zij, naar nu blijkt, in korte tijd tot twee maal toe in heeft gefaald.

Hartpatienten Nederland vermoedt dat echter de problematiek groter is dan de Vereniging voor de Cardiologie (NVVC) nu kan onderzoeken.

Mede op het verzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zullen wij de honderden geanonimiseerde klachten die bij Hartpatienten Nederland zijn binnengekomen ter beschikking gaan stellen aan de onderzoeksraad.

Uitermate vreemd vindt Hartpatienten Nederland het feit dat tot op heden de NVVC zelf niet naar buiten heeft gebracht dat zij het plan om de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis te openen heeft afgekeurd, terwijl in de uitzending van Nieuwsuur de voorzitter van de Raad van Bestuur heeft aangegeven dat de NVVC zou hebben ingestemd met de heropening van de afdeling cardiologie.

Hartpatienten Nederland kan vooralsnog hieruit niet anders afleiden dat de NVVC andere belangen dan kwaliteit voor de cardiologische zorg teveel gewicht geeft, en dus vitale informatie aan de hartpatient in Nederland onthoudt.

Patienten kunnen zich melden via 0475-317272 of via [email protected]

Bron: Hartpatienten Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen