Brabants talent speelt Bach in kapel JBZ

bachOp zondag 20 januari vindt om 15:00 uur het zestiende concert in de kapel van het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis plaats. Violist Gerard Spronk en organist Laurens de Man laten muziek horen uit verschillende stijlperiodes en spelen vooral veel werk van J. S. Bach. Bach’s veelzijdigheid is te bewonderen in delen uit de sprankelende sonates voor viool en orgel solo. Ook klinkt er een sonate voor viool én orgel samen. Daarnaast is romantische muziek van Rheinberger, Franck en Vierne te horen. Tijdens het concert zullen de musici zelf hun programma verder toelichten. Patienten en bezoekers zijn van harte welkom bij dit concert.

Gerard Spronk (1991) begon op zesjarige leeftijd met vioollessen. Momenteel doet hij het derde jaar bij Vera Beths op het Conservatorium van Amsterdam. “Muziek kan een mens tot in het diepst van zijn wezen raken.” Dit is de inspiratie van zijn muziekstudie. Gerard won prijzen bij de Iordens Viooldagen (2004 en 2006) en het Davina van Wely Vioolconcours (2e prijs in 2007). In 2008  behaalde Spronk in de regionale finale van het Christina Concours in Den Bosch een eerste prijs en de Publieksprijs. Tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in hetzelfde jaar viel hij ook in de prijzen.

Laurens de Man (1993) volgde van 2000 tot 2010 pianolessen bij Anneke Siebers (De Muzerije ’s-Hertogenbosch) en bij Joop Albracht (Vooropleiding en Jong Talent Klas Fontys Conservatorium Tilburg). Daarbij volgde hij van 2005 tot 2010 orgellessen bij Willem Hörmann. Sinds september 2010 studeert hij piano bij David Kuyken en orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar volgt hij sinds september 2012 ook bijvaklessen klavecimbel. In  september van dit jaar gaf hij een concert bij het Emmy Verhey Festival in Zaltbommel en het Bachfestival Dordrecht. Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een 1e prijs. Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht.

Onder de noemer ‘Muziek in de kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie.

Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patienten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Voor meer informatie over dit bijzondere concert en aanmelding, kijk op www.jbz.nl/concerten. Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

 

Recente artikelen