Paracetamol kan zo nodig in de zwangerschap wel gebruikt worden

witte pillenDe Teratologie Informatie Service van het Lareb krijgt veel vragen over het gebruik van paracetamol in de zwangerschap. De onrust is ontstaan na een artikel in het Algemeen Dagblad en andere media over een publicatie van het Rotterdamse Erasmus MC.

Het onderzoek van het Erasmus MC suggereert een relatie tussen paracetamol gebruik van de moeder in week 14 tot 22 van de zwangerschap en het optreden van niet ingedaalde testis bij pasgeboren jongetjes. Het onderzoek betreft epidemiologisch onderzoek waarbij het toegenomen risico op een jongetje met niet ingedaalde testis bij paracetamol gebruik statistisch mogelijk licht verhoogd is ten opzichte van de moeders die geen paracetamol hebben gebruikt. Dit betekent dat als er al een oorzakelijk verband is, het risico op een zoon met niet ingedaalde testis  heel erg klein is. Het is niet bekend hoeveel en hoelang de moeders paracetamol hebben gebruikt. Er is geen relatie gevonden tussen paracetamol gebruik voor week 14 of na week 22 van de zwangerschap.

De uitkomst van het onderzoek verandert het beleid niet. Geneesmiddelen moeten nooit onnodig gebruikt worden. Paracetamol is en blijft eerste keus indien pijn of koorts in de zwangerschap behandeld moet worden.

Benadrukt dient te worden  dat NSAID’s zoals ibuprofen met name in de 2de helft van de zwangerschap geen geschikt alternatief zijn voor paracetamol. Indien een vrouw incidenteel paracetamol heeft gebruikt en zwanger blijkt te zijn is er geen reden voor bezorgdheid.

Referentie: Human Reproduction, Vol.27, No.4 pp. 1191–1201, 2012.

Bron: Lareb
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen