Psychologische interventies bij sclerodermiepatiënten

Array

functioneringsgesprekSclerodermie (systemische sclerose) is een zeldzame aandoening waarbij verharding en verstrakking van de huid ontstaat. Daarnaast kan het leiden tot verminderde functie van de inwendige organen. Naast lichamelijke klachten zoals fysieke beperkingen, vermoeidheid en pijn hebben patienten vaak te maken met depressieve klachten, ontevredenheid over hun uiterlijk en angst voor progressie van de ziekte. Sclerodermie is niet te genezen en behandeling is met name gericht op het beperken van de symptomen van de ziekte. Een belangrijk behandeldoel is daarom het verbeteren van de kwaliteit van leven. Psychologische interventies kunnen daarbij een belangrijke rol hebben.
Linda Kwakkenbos deed onderzoek naar het psychologisch welbevinden van sclerodermiepatienten en hoe niet-medicamenteuze behandelingen dat kunnen verbeteren. Daarmee leverde ze een bijdrage aan de beschikbare kennis over het psychologische welbevinden van deze patienten.
In de komende jaren is verder onderzoek nodig om de zorg voor patienten met sclerodermie te optimaliseren.

Biografie
Linda Kwakkenbos behaalde haar Master Behavioural Science in 2008 en begon daarna vanuit de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek en het Behavioural Science Institute aan haar promotieonderzoek. Momenteel is ze postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling psychiatrie van de McGill Universityen het Lady Davis Institute for Medical Research van de Jewish General Hospital in Montreal, Canada. Linda Kwakkenbos promoveert op 16 januari aan de Radboud Universiteit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen