IGZ maakt nog steeds afspraken met blunderende artsen

igzDe Inspectie voor de Gezondheidszorg sluit nog altijd onderhandse deals met blunderende artsen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de inspectie daarmee in strijd met haar eigen regels handelt. In de richtlijn van de IGZ uit september 2010 staat dat “afspraken” met disfunctionerende artsen vanaf dat moment “niet meer plaatsvinden”. Maar in nog geheime stukken van de IGZ, die in handen zijn van RTL Nieuws, blijkt dat de Inspectie “een tuchtprocedure tegen H. heeft overwogen”. Maar ze zien daar van af omdat “H. zijn registratie als chirurg heeft laten verlopen”. De Inspectie sloot de deal met H. in 2011, een vaatchirurg in het VieCuri ziekenhuis in Venlo en daarna korte tijd in het Lucas ziekenhuis in Winschoten. In plaats van geen deals heeft Inspectie sindsdien veel vaker deals heeft gesloten met falende artsen. Als zij beloven hun beroep niet meer in Nederland uit te oefenen.

Eerder werd al bekend dat de Inspectie op 24 oktober 2010 ook een “overeenkomst” heeft gesloten met neuroloog Jansen Steur om zich uit te laten schrijven uit het BIG-register. (Zie brief). De deal met Jansen Steur werd een maand na het verschijnen van de richtlijn en in strijd met de richtlijn gesloten.

Die vaatchirurg werkt nu in Schotland. In stukken van de IGZ staat volgens RTL dat de inspectie een tuchtprocedure heeft overwogen, maar dat daarvan is afgezien omdat de man “zijn registratie als chirurg heeft laten verlopen”. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt vol dat Jansen Steur en de vaatchirurg zich vrijwillig hebben laten uitschrijven uit het BIG-register en dat er geen sprake is van een deal. Het CDA wil dat wettelijk wordt vastgelegd dat de Inspectie zaken niet langer onderhands af doet, maar voor de tuchtrechter brengt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen