Nacontrole kan doelmatiger

Na behandeling ondergaan kankerpatiënten periodieke controles, tot wel vijf of tien jaar na de oorspronkelijke behandeling. Deze controles hebben als doel de mogelijke terugkeer van de tumor in een vroegtijdig stadium te ontdekken, zodat artsen zo vroeg mogelijk kunnen starten met de behandeling. Dat verbetert de levensverwachting, zo is de gedachte.
Onderzoek van Sandra Geurts laat zien dat dit voor de meeste kankersoorten niet is aangetoond. Zo leven patiënten bij wie terugkerende eierstokkanker vroegtijdig – zonder klachten – wordt ontdekt niet langer dan patiënten bij wie de terugkerende kanker aan de hand van klachten wordt vastgesteld. Nacontrole na behandeling van eierstokkanker vraagt daarom volgens Geurts om focusverschuiving van lengte naar kwaliteit van leven.
Vroege opsporing van lokaal of regionaal terugkerende borstkanker of een nieuwe diagnose borstkanker is wel in verband gebracht met een betere levensverwachting. Maar waar de richtlijn negen controles adviseert, worden er gemiddeld dertien uitgevoerd. Geurts laat daarmee zien dat de hedendaagse nacontrole van patiënten met borstkanker efficiënter kan.
Biografie
Sandra Geurts (Velden, 1985) studeerde Voeding en Gezondheid in Wageningen. Bovenstaand onderzoek verrichtte zij op de afdeling Health Evidence van het UMC St Radboud, in samenwerking met Maastricht UMC, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Sandra promoveert op 22 januari aan de Radboud Universiteit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen