Beter zicht op trofoblasttumoren

Array

Een mola-zwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap, waarbij er geen embryo groeit, maar alleen een placenta. Bij 15 procent van de circa driehonderd mola-zwangerschappen gaat het fout. Daar ruimt het lichaam na curettage de achtergebleven cellen niet op. Deze cellen vormen kwaadaardige trofoblasttumoren. Deze tumoren kunnen vervolgens uitzaaien naar de lever, longen en hersenen. De groei van deze tumoren valt goed te monitoren op basis van de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in het bloed.
Arts-onderzoeker Charlotte Lybøl onderzoekt in haar proefschrift de ziekte incidentie, het voorspellen van het ontstaan van trofoblasttumoren na een molazwangerschap en het voorspellen van resistentie tegen chemotherapie, alsmede de behandeling van deze trofoblasttumoren.
Biografie
Charlotte Lybøl (Doetinchem, 1984) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte zij op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie, in samenwerking met de afdelingen Laboratoriumgeneeskunde en Medische Oncologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Universitair Centrum voor Oncologie. Sinds juni 2012 werkt zij als ANIOS op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Charlotte promoveert aan de Radboud universiteit op 24 januari.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen