Beter zicht op trofoblasttumoren
ArrayEen mola-zwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap, waarbij er geen embryo groeit, maar alleen een placenta. Bij 15 procent van de circa driehonderd mola-zwangerschappen gaat het fout. Daar ruimt het lichaam na curettage de achtergebleven cellen niet op. Deze cellen vormen kwaadaardige trofoblasttumoren. Deze tumoren kunnen vervolgens uitzaaien naar de lever, longen en hersenen. De groei van deze tumoren valt goed te monitoren op basis van de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in het bloed.
Arts-onderzoeker Charlotte Lybøl onderzoekt in haar proefschrift de ziekte incidentie, het voorspellen van het ontstaan van trofoblasttumoren na een molazwangerschap en het voorspellen van resistentie tegen chemotherapie, alsmede de behandeling van deze trofoblasttumoren.
Biografie
Charlotte Lybøl (Doetinchem, 1984) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte zij op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie, in samenwerking met de afdelingen Laboratoriumgeneeskunde en Medische Oncologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Universitair Centrum voor Oncologie. Sinds juni 2012 werkt zij als ANIOS op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Charlotte promoveert aan de Radboud universiteit op 24 januari.
Bron: RU