Betere psychodiagnostiek

Array

Klinisch psycholoog Paul van der Heijden presenteert in zijn proefschrift een nieuwe betrouwbare test voor diagnostiek van ernstige psychische problemen. Denk aan patiënten met depressieve stoornissen of psychotische symptomen in combinatie met kwetsbaarheden in hun persoonlijkheid zoals bijvoorbeeld geldt bij de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Het gaat om een nieuwe versie van de Minnesota Multiphasic Personality Inventory –2 (MMPI–2) uit 1943, die in 2008 in de Verenigde Staten grondig werd herzien. Deze nieuwe versie, de ‘MMPI-2-RF’ geeft een score op vijftig verschillende schalen, zoals angst, depressie en middelengebruik. Van der Heijden heeft onderzocht hoe valide de resultaten van deze test zijn.  Uit de resultaten blijkt dat psychologen hun psychodiagnostiek aanzienlijk kunnen verbeteren met deze test en op die manier betere behandelplannen kunnen opstellen voor een moeilijke groep patiënten.

hersenletselBiografie
Paul van der Heijden (1975, Eindhoven) is behalve onderzoeker ook actief in de klinische praktijk als klinisch psycholoog/psychotherapeut. Bij het Centrum Adolescenten Psychiatrie van de Renier van Arkel Groep in Den Bosch is hij eindverantwoordelijk is voor de psychodiagnostiek bij adolescenten met psychiatrische problemen. Het promotieonderzoek is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Paul van der Heijden promoveert op 24 januari aan de Radboud Universiteit.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen