Drink niet de theesoorten ‘Heemstwortel’, ‘Galreinigende kruiden’ en ‘Luchtwegen kruiden’ van Jacob Hooy

0
3850

De theesoorten ‘Heemstwortel’, ‘Galreinigende kruiden’ en ‘Luchtwegen kruiden’ van kruidentheeleverancier Jacob Hooy is waarschijnlijk verontreinigd met wolfskers, een kruid dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het bedrijf Jacob Hooy roepen consumenten daarom op de thee niet meer te drinken.

Het gaat om het kruid ‘heemstwortel’ van Jacob Hooy. Dit is een kruid waar thee van gemaakt kan worden. Het kruid is los verkocht en is verwerkt in de mengsels ‘Galreinigende kruiden’ en ‘Luchtwegen kruiden’. Het kruid is verkocht bij onder andere de Erica kruiderijen, Jacob Hooy Amsterdam, van der Pigge Haarlem, Droom van Utrecht, de Pil Rotterdam en Potgens in Kerkrade.

Uit de schappen gehaald
De winkels hebben de thee uit de schappen gehaald en zullen hun klanten oproepen de thee niet meer te gebruiken. Het bedrijf Jacob Hooy zal morgen ook een publiekswaarschuwing plaatsen in de landelijke dagbladen.

Over wolfskers
Wolfskers is een vaste plant uit de nachtschadefamilie en staat bekend als giftig. De effecten die optreden na consumptie zijn zeer acuut (direct na inname). Neem bij klachten onmiddellijk contact op met de huisarts. De wolfskers is één van de meest giftige planten van ons continent. Alle delen van de plant bevatten grote hoeveelheden tropane alkaloïden. De glanzend zwarte bessen met paars zijn voor kinderen het gevaarlijkst omdat ze hun giftigheid niet kenbaar maken door een vieze smaak, maar wat zoetig smaken. Twee van die bessen kunnen bij kinderen al fatale gevolgen opleveren. Men claimt dat de wortels het meeste gif bevatten. Dat moet wel heel veel zijn omdat men ook heeft ondervonden dat het eten van één enkel blad al dodelijk kan zijn.

De werkzame giftige stoffen van de wolfskers zijn atropine, hyoscine (ook wel scopolamine genoemd) en hyoscyamine blokkeren voornamelijk delen van het zenuwstelsel. Een hele serie onprettige symptomen kunnen vervolgens optreden: opwinding, hallucinaties, verwijde pupillen, onduidelijk zien, droge mond en keel, warme droge huid, dorst, gevoeligheid voor licht, temperatuurstijging, hartritmestoornissen, evenwichtsstoornissen, hoofdpijnen, eczeem en bloeddrukdaling, delirium en stuiptrekkingen. Daarna volgt de dood.

In het verleden kon men de giftigheid wel gebruiken om allerlei kwalen te bestrijden, maar tegenwoordig is men wat voorzichtiger. In de moderne medische wereld worden de giftige stoffen van de wolfskers alleen nog gebruikt als middel om bij oogonderzoeken de pupil te verwijden. Ook kan het worden ingezet als tegengif bij een vergiftiging met organofosfaat of carbamaat. Dat zijn stoffen, die gebruikt worden als strijdgas of als bestrijdingsmiddel in de landbouw en inwerken op de werking van het enzym acetylcholinesterase.

De wolfskers is dus dodelijk giftig en dient met het nodige respect behandeld te worden. In de homeopathie doet men dat heus niet: daar wordt het klakkeloos ingezet voor kwaaltjes als buikpijn, darmkrampen, galsteenkoliek, hoofdpijn, griep, koorts of een middenoorontsteking.

Bron
Het is nog niet bekend hoe de wolfkers in de kruidenthee terechtgekomen kan zijn. De kruidenthee is geleverd door een leverancier uit Duitsland die de kruidenthee uit Bulgarije heeft geïmporteerd.

Geld retour
Klanten die hun geld terug willen kunnen het product terugbrengen naar de winkel waar zij het hebben gekocht. Voor meer informatie kunnen klanten en verkopers van de thee contact opnemen met het bedrijf Jacob Hooy.

Contact voor artsen
Artsen met vragen over de behandeling van personen die deze thee gedronken hebben kunnen 24 uur per dag contact opnemen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het UMC Utrecht via 030 – 274 8888 (dit nummer is uitsluitend voor professionele hulpverleners).

Contact voor consumenten en bedrijven
Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via  www.nvwa.nl of (0800) 04 88 of met het bedrijf Jacob Hooy.

Vorig artikelBenut buitenlicht bij dementerende ouderen
Volgend artikelNieuw handboek helpt jongeren voedselverleidingen weerstaan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.