Europese medicijnenbank test ook Nijmeegse stofjes

Array
medicijnonderzoek-200x200Scheikundigen maken voor hun onderzoek allerlei stoffen. Of die stoffen ook kunnen werken als medicijn, wordt zelden getest. Vanaf vandaag komt daar verandering in: dertig Europese bedrijven en universiteiten, waaronder de Radboud Universiteit, hebben de handen ineen geslagen en een medicijnenbank opgericht: de European Lead Factory.

Floris Rutjes, hoogleraar Synthetisch organische chemie aan de Radboud Universiteit, legt uit hoe de medicijnenbank werkt: ‘De stoffen die wij maken, melden we vanaf nu aan voor de databank. Vervolgens zijn er bedrijven die deze stoffen bewerken en testen. Wij zullen vooral samenwerken met het bedrijf MercaChem – een van de chemiespin-offs van de Radboud Universiteit.’

Geld verdienen
Alleen gloednieuwe stoffen waar nog geen octrooi op zit, mogen naar de databank. De maker van de stof blijft voor een deel eigenaar. ‘Dus als er een goede hit gevonden wordt, kun je er als universiteit en bedrijf geld mee verdienen’, zegt Rutjes. Het doel van het project is om uiteindelijk een bibliotheek van 500.000 stoffen te maken en deze te testen.

De Europese Unie financiert het project dat een omvang heeft van 196 miljoen euro.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen