NIP tegen openbreken beroepsgeheim

Array

Het NIP is fel tegen het soepeler omgaan met het beroepsgeheim. Minister Schippers van VWS wil via een wetswijziging de medische geheimhoudingseed openbreken in gevallen van arbeidsongeschiktheids- en zorgfraude en bij weigerende observandi aan forensisch gedragskundig onderzoek.

Politie en justitie ondervinden bij opsporingsonderzoeken regelmatig hinder van het beroepsgeheim. Aanleiding voor de minister om gezondheidsjuristen van de Erasmus Universiteit de mogelijkheden en knelpunten te laten onderzoeken van doorbreking van de geheimhoudingseed. In tegenstelling tot de uitkomst van de onderzoekers, wil de minister wel een wetswijziging doorvoeren.

Werken bij het NIP     Links     Disclaimer     © 2012, Nederlands Instituut van PsychologenTegenstander
Het NIP is tegen die voorgestelde wetswijziging. Het NIP vindt fraude door psychologen en cliënten volstrekt ontoelaatbaar, maar vindt dat een wetswijziging de vrije en ongehinderde toegang tot de (geestelijke) gezondheidszorg onnodig zal belemmeren. Cliënten zullen zorg mijden wanneer zij er niet op kunnen vertrouwen dat de psycholoog zich aan het beroepsgeheim zal houden.

Waarborgen
Volgens het NIP zijn voldoende waarborgen ingebouwd voor het tegengaan van mogelijke fraude binnen de grenzen van het beroepsgeheim. Op grond van de voor alle psychologen geldende richtlijnen in de Beroepscode voor psychologen dienen psychologen na te laten in hun beroepsmatig handelen hun zakelijke belangen oneigenlijk te bevorderen. Ook dienen psychologen volgens die richtlijnen elkaars handelen kritisch te volgen en elkaar in de vorm van collegiaal appel aan te spreken op onprofessioneel of onethisch handelen.

Eerder maakte het NIP al bezwaar tegen het doorbreken van het beroepsgeheim bij weigerende observandi. Lees hier het nieuwsbericht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen