Tandartspraktijk in Haarlem moet sluiten

IGZTandarts Wiers te Haarlem heeft op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn praktijk met onmiddellijke ingang moeten sluiten. Hij mag daar geen patiënten meer behandelen. De inspectie constateerde tijdens een aangekondigd bezoek op 7 februari 2013 dat de patiëntveiligheid ernstig in gevaar is.

De inspectie stelde veel tekortkomingen vast. Het reiniging-, desinfectie en sterilisatieproces is niet geborgd. Zo hanteert de tandarts geen adequaat reinigingsprotocol en is de veiligheid van de sterilisatie niet geborgd. De handhygiëne wordt door de tandarts en de assistentes onvoldoende nageleefd. Beschermbrillen en mondneusmaskers zijn wel in de praktijk aanwezig, maar worden niet adequaat gebruikt. Ook zijn er geen goede voorzorgsmaatregelen om prikaccidenten te voorkomen. De praktijk voldoet op diverse punten niet aan relevante wetten en richtlijnen zoals de Kernenergiewet, de praktijkrichtlijn ‘Spoedgevallendienst’ en de richtlijn ‘Infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk’ (WIP-richtlijn).

Tandarts Wiers moet zijn praktijk gesloten houden totdat hij naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg kan leveren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen