Debat op 2: De ouderenzorg: wie gaat dat betalen?

Array

Nergens in Europa wordt zoveel aan ouderenzorg besteed als in Nederland. In de toekomst wordt dat alleen maar meer door de toenemende vergrijzing. Woensdagavond in het discussieprogramma Debat op 2 (KRO/NCRV) een debat over de vraag wie er gaat opdraaien voor de toekomende kosten? Moeten kinderen bijvoorbeeld maandelijks een financiële bijdrage leveren voor de zorg van hun ouders?

Debat op 2 gaat ook in op de bezuinigingen in de thuiszorg en bespreekt de resultaten van een onderzoek dat het programma heeft uitgevoerd. Het kabinet wil op de thuiszorg maximaal 1,2 miljard euro bezuinigen. Veel ouderen die van de thuiszorg afhankelijk zijn, moeten vanaf 1 januari al meer zelf betalen. Sommige ouderen kunnen dat onmogelijk ophoesten met hun AOW of pensioen. Zij moeten hun eigen vermogen aanspreken, bijvoorbeeld door hun huis te verkopen, of ze worden teruggeworpen op de mantelzorg. In Duitsland betaalt men de thuiszorg al zelf en in Italie zorgt de familie voor elkaar. Is de thuiszorg in Nederland een luxe of een recht?arie-boomsma

Presentatie: Arie Boomsma. Live vanuit de AKN Studio in Hilversum.
Uitzenddatum:
woensdag 20 februari 2013 – 21:15 uur
Zender:
Nederland 2

bron: NCRV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen