Snelle Aardbei? Laat je niet bang maken!

0
5230

Er circuleert momenteel een kettingmail en Facebookbericht dat ouders en mensen in het onderwijs waarschuwt voor de drug ‘Snelle Aardbei’. Dit is een Hoax, een verzonnen verhaal. Het is een bericht verspreid  momenteel weer door onterecht onrust van ouders en docenten. Het bericht veroorzaak zelfs onnodige paniek bij kinderen en hun ouders en kan dus leiden tot ongeruste patienten in uw praktijk. De mail/ Facebookbericht ziet er als volgt uit:

snelleaardbei

Nieuwe drug in scholen: de “snelleaardbei”.

Deze drug is als snoep vriendelijk vermomd: roze, smaak van de aardbei en andere smaken zoals chocolade, cola, kersen. Deze drug maakt de kinderen ernstig ziek. Daarom, bij een ernstige onverklaarde algemene aandoening, onmiddellijk met het kind naar de spoedgevallen!

Gelieve het bericht te laten circuleren over deze zeer belangrijke informatie en vooral goed herhalen dat uw kinderen geen snoep van onbekende mag aannemen… DOORSTUREN !!!!!!!, dank u!!

Het is een slecht vertaalde variant op een verhaal dat reeds in 2006 en 2007 in de Verenigde Staten circuleerde en daar voor veel heisa zorgde. In 2008 dook het bericht voor het eerst in Nederland op. Toen werd gewaarschuwd voor de drug ‘Strawberry Quick’ of Strawberry Meth’.

Er is geen enkel bewijs, noch in ons land, noch in de VS dat dit soort drug in die vorm op scholen verspreid wordt en evenmin zijn er gevallen bekend van kinderen die in het ziekenhuis opgenomen zijn. Een woordvoerder van het Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Agency) bestempelde op 31 oktober 2008 dit verhaal nog als een zogenaamde hoax.

Verspreid het bericht niet verder!