
Paardenvlees is mager en rijk aan ijzer en vitamine B
ArrayDe afgelopen weken heeft het nieuws dat paardenvlees als rundvlees verkocht werd nogal wat stof doen opwaaien. Als consument heb je tenslotte het recht op de juiste informatie op het etiket en bovendien is het vermelden van de verkeerde informatie strafbaar. Maar het eten van paardenvlees is niet schadelijk voor je gezondheid. Sterker nog, paardenvlees is een prima optie als je vlees wilt eten. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Soms wordt door artsen zelfs het eten van paardenvlees aangeraden.
- Paardenvlees is mager: Paardenvlees heeft een vetgehalte van slechts 2 à 5%. Daarenboven bestaat 60 tot 70% van de vetten uit onverzadigde vetzuren, die een essentiële rol spelen in de preventie van hart- en vaatziekten;
- Paardenvlees bevat veel ijzer: in 100g paardenvlees zit 4 tot 5 mg ijzer. Ijzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een belangrijke rol in het versterken van ons immuniteitssysteem. Het ijzer in paardenvlees is bovendien goed opneembaar. Een portie van 100g paardenvlees is goed voor een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer voor een volwassene;
- Paardenvlees is rijk aan vitamine B: Paardenvlees is rijk aan vitamines B3, B6 en B12; vitamines die een essentiële rol spelen in de celullaire stofwisseling. Een portie van 100g paardenvlees bevat de totale dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 voor een volwassene;
- Paardenvlees bevat kwaliteitsvolle eiwitten: Paardenvlees bevat ongeveer 20g eiwitten per 100g. Deze eiwitten van dierlijke oorsprong zijn een bron van essentiële aminozuren, die op hun beurt belangrijk zijn voor de opbouw van onze spieren, organen, enz. De eiwitten aanwezig in paardenvlees zijn niet enkel talrijk maar tevens van goede kwaliteit. Een portie van 100g paardenvlees is goed voor een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor een volwassene.
Paardenvlees is afkomstig van dieren die veel bewegen, die gezonde voeding eten en een vol leven leiden. Dit alles komt de kwaliteit van het vlees ten goede. Daarnaast worden bij paarden geen ziektes zoals BSE, varkenspest of vogelgriep aangetroffen. Paardenvlees is rijk aan glycogeen, 0,5 tot 3 keer meer dan het rundsvlees, waardoor het zachter en zoeter smaakt. In ons land komt het niet vaak op tafel. Sommige fabrikanten verwerken paardenvlees in vleessnacks, zoals frikadellen. Ook in de supermarkten ligt bij de vleeswaren vaak paardenrookvlees.
I’ve eaten horse, it is healthy, with lots of iron and half the fat of beef and far more Omega 3 essential fatty acids. Horse meat is “slightly gamey” and “packed with protein”.
– Gordon Ramsay –