KU Leuven geeft onderzoeker de bons wegens invloed geloof op wetenschap

Array

vermenging onderzoekHet Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (Hiva), verbonden aan de KU Leuven, zet wetenschappelijk medewerker Fernando Pauwels aan de deur omdat hij te christelijk is. Dat schrijft De Morgen. Ik werk al elf jaar voor het Hiva en mijn evaluaties waren altijd positief. Ik ben aan de kant gezet enkel en alleen op basis van wat ik geloof.

Power through Love, zo heet de website waarop Fernando Pauwels uiteenzet hoe hij in 2003 Jezus leerde kennen en hoe hij ook anderen tot volgelingen van Jezus wil maken. “Ik heb er alle begrip voor dat sommige mensen mijn persoonlijke overtuiging bizar vinden, maar ik heb daar wel recht op”, reageert Pauwels.

“Ik werkte al op het Hiva toen ik acht jaar geleden christen werd”, vertelt de voormalige onderzoeker. “Mijn toenmalige collega’s zijn deelgenoot geweest van heel dat proces. Enkele van hen waren zelfs aanwezig op mijn bruiloft. Nooit heeft iemand een probleem gemaakt van mijn opvattingen. Ik heb mijn onderzoek en mijn geloof altijd strikt gescheiden gehouden. Nergens in mijn werk zal je een vermenging vinden van wetenschap en religie.”

En toch kreeg Pauwels op 4 oktober te horen dat hij niet langer welkom is aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving. Zijn contract – dat nog liep tot 31 januari 2013 – wordt ook niet meer verlengd. “De uitgesproken en extreme religieuze opvattingen die hij verkondigt op zijn website brengen zijn wetenschappelijke KU Leuven geeft onderzoeker de bons wegens te christelijk in het gedrang”, zegt rector Mark Waer, die er evenwel bij vermeldt dat er geen aanwijzigingen zijn dat het geloof van Pauwels in het verleden invloed heeft gehad op zijn werk voor de universiteit.

Is het dan niet vreemd dat net de KU Leuven, toch nog steeds een universiteit van katholieke signatuur, een medewerker ontslaat omdat hij naar de mening van zijn oversten iets te fanatiek bezig is met zijn geloof? “Het moderne katholieke geloof gaat niet in tegen de wetenschappelijke realiteit”, stelt Waer. “Of onze medewerkers gelovig zijn of niet is trouwens van geen enkel belang. Wie voor de KU Leuven werkt, moet er enkel voor zorgen dat hij de faam van de instelling niet in het gedrang brengt.”

Volgens Roger Blanpain, professor emeritus arbeidsrecht, geldt ook aan de universiteit het grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. “Alles hangt af van de concrete situatie. Misschien heeft de medewerker in kwestie iets gezegd of gedaan waardoor de samenwerking met zijn werkgever definitief onmogelijk werd. De arbeidsrechtbank zal dan moeten oordelen of de reden van die aard is dat het ontslag gerechtvaardigd is.”

Pauwels diende al klacht in bij het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding en wil de universiteit ook voor de rechtbank dagen wegens discriminatie. “Ik ben aan de kant gezet enkel en alleen op basis van wat ik geloof”, klinkt het. “Nooit had ik gedacht dat dit mogelijk was aan een katholieke universiteit. Ik werk al elf jaar voor het Hiva en mijn evaluaties en functioneringsgesprekken waren altijd positief. Mijn laatste onderzoek, over de Roma-migratie naar Vlaanderen, is uiterst positief ontvangen. Ik ben nooit ingegaan tegen de gevestigde orde. Hoewel mijn contract nog loopt tot 31 januari, mag ik van de ene dag op de andere niet meer in de kantoren van het Hiva komen en niet meer communiceren namens het Hiva. Daar is geen enkele dialoog over geweest. Niemand heeft mij gevraagd wat ik geloof. Als dit was gebeurd in Pakistan zou ik het nog begrijpen. Maar hier in België? Daar heb ik heel veel moeite mee.”

Bron: KU Leuven

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen