Van Schayck treedt terug als Caphri-directeur

socialmedia1Prof. Onno van Schayck is afgetreden als directeur van onderzoeksinstituut Caphri, dat zich beweegt op het terrein van de eerstelijnsgezondheidszorg en preventie. Hij schrijft gisteren in een verklaring aan de medewerkers van het instituut dat hij stopt “vanwege de media-aandacht in de afgelopen weken rondom mijn persoon. Ik wil voorkomen dat onze School mogelijk hierdoor schade lijdt.”

Die media-aandacht is het gevolg van een interview dat Van Schayck eind 2012 gaf aan een christelijke website en de EO, waarin hij verklaarde ooit een wonder te hebben meegemaakt waarbij hij “God direct zag optreden”: het spontaan aangroeien van een been na gebed. Het feit zou “onomstotelijk” zijn geweest, bovendien waren er röntgenfoto’s van gemaakt. Die foto’s kon hij evenwel niet tonen. Observant besteedde begin februari aandacht aan de uitspraken van de Caphri-directeur, daarna verspreidde het bericht zich vooral via internet. Recent verschenen er ook artikelen en columns in landelijke media als Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Van Schayck zegt dat ook “persoonlijke overwegingen een rol spelen” bij zijn besluit. Op de aard daarvan gaat hij niet in. Van Schayck werd in 2003 benoemd in de tweehoofdige directie van Caphri, in 2009 werd hij de enige directeur. In 2011 ontving het instituut van een landelijke visitatiecommissie het predicaat ‘excellent’. Volgens cijfers van het instituut over datzelfde jaar werkten er toen zo’n 300 stafleden en evenveel promovendi.

Bron: Observant

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen