Geen noodzaak te stoppen met domperidon bevattende producten

Array

Onderzoek naar het antibraakmedicijn Domperidon moet uitwijzen of en hoe het middel in verband kan worden gebracht met een aantal sterfgevallen. Het bericht dat in Nederland sinds 2003 tien doden die het middel slikten. Omdat het AD er vandaag over schrijft kunnen apothekers en artsen meer vragen verwachten. Vooral publicaties over geneesmiddelen waaraan mensen zijn overleden, veroorzaken veel onrust bij leken. Tot 2005 waren al tien gevallen bekend van Domperidon-gebruikers die aan een plotselinge hartstilstand zouden zijn overleden. Dat zou ook blijken uit onderzoek van Miriam Sturkenboom van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Als een gebruiker overlijdt, is de kans volgens haar 75 procent dat dit door het middel komt. In Nederland is Domperidon vrij verkrijgbaar in apotheken terwijl het in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland alleen op doktersrecept is te krijgen. In de Verenigde Staten is het middel niet in de handel. Welk mechanisme hier achter zit, wordt nu onderzocht.aspirine Tijdens het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) vorige week is een start gemaakt met de herbeoordeling van geneesmiddelen die de stof domperidon bevatten. Dat meldt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), die bij het PRAC aanwezig was.

De procedure is gestart op initiatief van de Belgische registratie autoriteit (FAHMP), vanwege bijwerkingen op het hart, waaronder QT verlenging en hartritme stoornissen. In 2011 keek de Pharmacovigilance Working Party (PhVWP) al naar deze bijwerkingen en adviseerde de productinformatie (SmPC) aan te passen en daarbij voorzichtig te zijn bij het gebruik van domperidon bij patiënten met bepaalde hartaandoeningen. Op de bijsluiter van het middel staat sinds 2009 dat het hartritmestoornissen kan veroorzaken. Sinds dat jaar mag het ook niet meer door drogisterijen worden verstrekt.

De FAHMP is nu van mening dat domperidon niet langer door bepaalde patiënten met een verhoogd risico op hartproblemen gebruikt zou mogen worden. De PRAC zal bij de herbeoordeling alle beschikbare gegevens onderzoeken en een uitspraak doen over de baten/risico balans van het geneesmiddel en of verdere aanpassing van de productinformatie noodzakelijk is.

Geneesmiddelen met domperidon worden sinds de jaren ’70 in een aantal Europese lidstaten gebruikt en zijn geregistreerd voor de behandeling van misselijkheid en braken bij kinderen en volwassenen. Daarnaast is domperidon ook goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen voor de behandeling van een zware maag of opgeblazen gevoel, onprettig gevoel in de maagregio of wanneer de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm, zoals bij oprispingen en zuurbranden. Er is op dit moment geen noodzaak te stoppen met het gebruik van domperidon bevattende producten.

Domperidon mag niet gecombineerd worden met andere geneesmiddelen (zelfs als ze vrij van voorschrift zijn) raadpleeg een arts of apotheker. Als je geneesmiddelen gebruikt tegen infectie, aan hartproblemen lijdt of aids/hiv hebt, meld dat dan zeker. Sommige geneesmiddelen kunnen de afbraak van domperidon vertragen of je hartritme beïnvloeden. Gebruik domperidon alvast niet in combinatie met één van de volgende geneesmiddelen:

  • Aprepitant (geneesmiddel voor de verlichting van misselijkheid als gevolg van chemotherapie)
  • Erythromycine, Clarithromycine of Telithromycine (antibiotica)
  • Ketoconazole, Fluconazol of Voriconazol (geneesmiddelen tegen schimmelinfecties)
  • Amiodaron (hartgeneesmiddel)

Raadpleeg altijd de bijsluiter en raadpleeg de apotheker.

Bron: CBG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen