Mannen lopen generatie achter op vrouwen qua levensverwachting

Array

oudere-mensenHoewel alle Europeanen tegenwoordig langer leven, groeit de kloof tussen regio’s en geslachten, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat woensdag verschenen is. De levensverwachting van Europese mannen loopt een volledige generatie achter op die van vrouwen.

Tussen 1980 en 2010 groeiden de levensverwachting met vijf jaar tot gemiddeld 80 jaar voor vrouwen en tot 72,5 jaar voor mannen. ‘Gemiddeld lopen mannen dus een hele generatie achter op vrouwen, aangezien ze in 2010 nog steeds niet de gemiddelde levensverwachting bereikten die vrouwen in 1980 al konden genieten’, zegt co-auteur Ritu Sadana van de WHO.

Roken en alcohol
Zo’n vier op de vijf overlijdens in Europa volgt op niet-overdraagbare aandoeningen als hartfalen, beroertes en kanker. Voor alle drie bestaat er een bewezen verband met de belangrijkste gezondheidsrisico’s: roken en alcoholgebruik. Het alcoholgebruik in Europa ligt met 10,6 liter pure alcohol per jaar het hoogste wereldwijd, maar bleef de laatste tien jaar wel stabiel, zo schrijven de onderzoekers. ‘Het veroorzaakt 6,5 procent van de overlijdens.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen