Onderzoek eileiders vaak onnodig bij onvervulde kinderwens
ArrayPromotieonderzoek OLVG-gynaecoloog Harold Verhoeve
Het routinematig onderzoeken van de eileiders bij iedere vrouw met een onvervulde kinderwens is niet nodig. Dat concludeert OLVG-gynaecoloog Harold Verhoeve in het onderzoek waarop hij vandaag aan de Universiteit van Amsterdam promoveert.
Ernstig beschadigde eileiders zijn bij slechts 12 procent van de paren de oorzaak van de onvervulde kinderwens. Een vrouw kan dan alleen met IVF een kind krijgen. De belangrijkste risicofactoren voor beschadiging van de eileiders zijn een gebarsten blindedarmontsteking, bekkenontsteking door geslachtsziekten, bekkenoperaties en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.
Verhoeve heeft in zijn onderzoek een rekenmodel ontwikkeld waarmee vrouwen met een laag risico op ernstige beschadiging van de eileider worden onderscheiden van vrouwen met een hoog risico. Dit gebeurt op basis van de medische voorgeschiedenis en andere karakteristieken van patiënten.
Tot nu toe wordt voor het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders contrastfoto’s of kijkoperaties uitgevoerd. Beide zogenoemde tubatesten zijn beperkt in hun betrouwbaarheid en vergelijkbaar in het voorspellen van een natuurlijke zwangerschap.
De promovendus constateert dat het niet kosteneffectief is om bij iedere vrouw de testen uit te voeren. De onderzoeken leiden tot meer kosten voor de zorg, zonder dat er meer zwangerschappen tegenover staan. Bovendien zijn de onderzoeken belastend voor de patiënt. Als besloten wordt tot het uitvoeren van tubatesten, dan verdient het de voorkeur om eerst een contrastfoto te maken en bij een dubbelzijdige afwijking deze zo nodig te laten volgen door een kijkoperatie.
Harold Verhoeve: ‘Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective’
Promotie vrijdag 15 maart 2013, UVA.
Bron: OLVG