Onderzoek eileiders vaak onnodig bij onvervulde kinderwens

Array

eileiders kinderwens man vrouwPromotieonderzoek OLVG-gynaecoloog Harold Verhoeve
Het routinematig onderzoeken van de eileiders bij iedere vrouw met een onvervulde kinderwens is niet nodig. Dat concludeert OLVG-gynaecoloog Harold Verhoeve in het onderzoek waarop hij vandaag aan de Universiteit van Amsterdam promoveert.

Ernstig beschadigde eileiders zijn bij slechts 12 procent van de paren de oorzaak van de onvervulde kinderwens. Een vrouw kan dan alleen met IVF een kind krijgen. De belangrijkste risicofactoren voor beschadiging van de eileiders zijn een gebarsten blindedarmontsteking, bekkenontsteking door geslachtsziekten, bekkenoperaties en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Verhoeve heeft in zijn onderzoek een rekenmodel ontwikkeld waarmee vrouwen met een laag risico op ernstige beschadiging van de eileider worden onderscheiden van vrouwen met een hoog risico. Dit gebeurt op basis van de medische voorgeschiedenis en andere karakteristieken van patiënten.

Tot nu toe wordt voor het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders contrastfoto’s of kijkoperaties uitgevoerd. Beide zogenoemde tubatesten zijn beperkt in hun betrouwbaarheid en vergelijkbaar in het voorspellen van een natuurlijke zwangerschap.

De promovendus constateert dat het niet kosteneffectief is om bij iedere vrouw de testen uit te voeren. De onderzoeken leiden tot meer kosten voor de zorg, zonder dat er meer zwangerschappen tegenover staan. Bovendien zijn de onderzoeken belastend voor de patiënt. Als besloten wordt tot het uitvoeren van tubatesten, dan verdient het de voorkeur om eerst een contrastfoto te maken en bij een dubbelzijdige afwijking deze zo nodig te laten volgen door een kijkoperatie.

Harold Verhoeve: ‘Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective’
Promotie vrijdag 15 maart 2013, UVA.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen