Onzeker effect inademen nanodeeltjes

longkanker-astrazeneca-iressa-300x225“Er is meer kennis nodig over de gezondheidseffecten van nanodeeltjes die onderdeel zijn van fijn stof. De inhalatietoxicologie heeft hierin een belangrijke taak.” Dat stelt prof. dr. Flemming Cassee in zijn inaugurele rede ‘Gerust ademhalen’. Cassee is hoogleraar Inhalatietoxicologie aan het Institute of Risk Assessment Sciences, Universiteit Utrecht, en tevens werkzaam bij het RIVM.

Cassee stelt dat er voor nanodeeltjes die bewust worden gemaakt vanwege hun nuttige eigenschappen, zorg is over nadelige effecten op het menselijk lichaam: “Blootstelling via lucht wordt gezien als één van de meest risicovolle routes. Pas recent werd duidelijk dat de toxische effecten van ingeademde deeltjes zich niet beperkten tot de luchtwegen of longen. Er kunnen ook nadelige gevolgen zijn voor het bloed, het hart of het centrale zenuwstelsel.”
Asbest en DDT
“Er is veel onduidelijk wat de consequenties zullen zijn van jarenlange blootstellingen. Bij asbest en DDT kon pas na jaren de risico’s worden vastgesteld. Om vast te stellen wat er speciaal is aan nanodeeltjes, is kennis nodig over hoe de deeltjes zich gedragen in het lichaam en of ht lichaam in staat is ze weer snel en efficiënt te verwijderen”, aldus Cassee. “Deze kennis helpt ons te voorspellen of nanodeeltjes het asbest of DDT van de toekomst zijn of dat er weinig reden is tot zorg.”

Samenwerking
Dit vraagt volgens Cassee om een samenwerking tussen disciplines die binnen het thema Life Sciences: “We leveren daarmee kennis om beleid en regelgeving met te ontwikkelen waarmee de burgers worden beschermd tegen onbedoelde effecten van deeltjes in de lucht”.

Leerstoel
De leerstoel van Cassee richt zich op de aandachtsgebieden luchtverontreiniging, nanotechnologie, toxicokinetiek en alternatieven voor dierproeven.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen