Wat is mijn bloed waard?

0
461

Ruim een half miljoen Nederlanders geeft regelmatig bloed bij de bloedbank. Dat bloed wordt gratis afgestaan, voor ‘het goede doel’, maar de meeste donateurs realiseren zich niet dat hun zakje bloed binnen de kortste keren heel veel geld waard is. De Nederlandse bloedbank, Sanquin, heeft een monopoliepositie en mag als enige instantie bloed afnemen en doorverkopen aan ziekenhuizen. De Rekenkamer ontdekt een aantal opvallende zaken in de wereld van het ‘gratis’ gegeven bloed.

Ionica Smeets gaat naar de bloedbank en hoort dat haar bloed voor meer dan 200 euro wordt doorverkocht aan de ziekenhuizen.

Sander de Kramer ontdekt bij een Belgische bloedbank dat zij hĂșn zakjes bloed voor slechts 100 aanbieden aan de ziekenhuizen.
Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Ajouad El-Miloudi gaat naar de plasma afdeling van Sanquin. Het bloedplasma wordt uit het bloed gehaald (soms ook apart gedoneerd) en gebruikt voor de productie van allerlei medicijnen. Dit blijkt een zeer winstgevende tak van de bloedbank die een ‘non profit’ organisatie is.

Stefan Stasse spreekt bedrijfsanalist en vaste Rekenkamer-gast Paul Turken over het dilemma van de bloedbank. Zijn ze een ouderwetse organisatie gebaseerd op vrijwilligers? Of een modern winstgevend farmaceutisch bedrijf?

Vorig artikelCompenseer slachtoffers Q-koorts
Volgend artikelWinst zorgverzekeraars moet terug naar premiebetaler
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.