CSO: Hervorming langdurige zorg blijft bij schuiven en schaven

Array

mantelzorgDe CSO is teleurgesteld over de brief van staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) over de hervorming van de langdurige zorg, die volgens de samenwerkende ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM niet veel meer is dan schuiven en schaven. “Een gemiste kans”, volgens CSO-directeur Wim van Minnen.

De regering benoemt in haar brief drie motieven om het stelsel van langdurige zorg te hervormen: het verbeteren van de kwaliteit van ondersteuning en zorg, het vergroten van de betrokkenheid in de samenleving en de financiele houdbaarheid van de langdurige zorg en ondersteuning. “Het lijkt mooi dat de visie het vertrekpunt is in plaats van de financiele haalbaarheid, maar goed lezen leert dat er vooral met de kaasschaaf is gewerkt en is geschoven van de ene financieringsstroom naar de andere” , stelt CSO-directeur Wim van Minnen. “Als je spreekt over hervorming van langdurige zorg dan veronderstelt dat meer dan het schuiven en schaven dan we nu zien.”

Eigen regie en verantwoordelijkheid De CSO herkent zich in de uitgangspunten, waarbij sterk de nadruk wordt gelegd op eigen regie en verantwoordelijkheid. “Er is wel concretisering nodig. Het ontbreekt in veel gevallen aan uitgewerkte randvoorwaarden.” De brief gaat bijvoorbeeld in op extramuraliseren van ZZP 3 en een deel van ZZP 4, zonder dat concreet is uitgewerkt wat dit betekent. En bovendien is de Staatssecretaris nog in gesprek over de effecten van het scheiden van wonen en zorg. “Je kunt niet stellen dat mensen geen verblijfsindicatie meer krijgen, terwijl de effecten nog niet zijn uitgewerkt.”

Mens centraal Positief vindt de CSO dat de staatssecretaris stelt dat er meer gekeken moet worden naar de persoon als geheel en niet alleen naar diens aandoening of indicatie.

“Wij delen de mening dat in de huidige zorg nog te vaak wordt gehandeld uit een medisch perspectief met minder aandacht voor problemen achter of naast de zorgvraag. Terecht benoemt de staatssecretaris het effect daarvan is dat de mens wordt ‘opgeknipt’ in domeinen en als geheel met zijn wensen en doelen uit beeld dreigt te raken.” Verder deelt de CSO de mening van de Staatssecretaris dat zorgvuldigheid bij de uitvoering van deze hervorming voorop moet staan. “Wij zien een belangrijke rol voor ouderenorganisaties in het bereiken en betrekken van ouderen.”
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen