Mantelzorger brengt Eerste Hulp bij Onthouden-Box op de markt

Voor senioren en mantelzorgers die belangrijke informatie voor zichzelf of hun cliënten gemakkelijk willen kunnen terugvinden, is nu een handige Eerste Hulp bij Onthouden- of EHBO-Box beschikbaar. Mantelzorger Ger van Eekelen bedacht de box ter grootte van een A5, waarin persoonlijke informatie via een kaartsysteem geordend kan worden bewaard. Van Eekelen kreeg in februari de MSDCARE Award uitgereikt van farmaceut MSD, omdat zijn idee volgens een brede jury uit de zorg een positieve bijdrage levert aan de zorg voor ouderen. Van Eekelen ontving van MSD € 15.000,- om zijn product op de markt te brengen. De EHBO-Box is te bekijken en nu te bestellen op www.ehbo-box.nl. De box is in vier kleuren verkrijgbaar en kost € 20,-.
mantelzorg1Het idee waar Ger van Eekelen de MSDCARE Award en € 15.000,- mee heeft gewonnen, is een variant op een bestaand kunststof opbergsysteem,  toegespitst op gebruik onder senioren: een box ter grootte van een A5 (21 x 15 cm) met daarin kaarten die beschreven kunnen worden, geordend met kleine tab-kaarten. Van Eekelen bedacht een aantal categorieën voor de tabs, die hij onder heeft gebracht op een verzorgd uitgevoerde ideeënkaart. Hieronder vallen belangrijke telefoonnummers, gegevens van bijvoorbeeld verzekeringen en gebruik van medicijnen.

Internationale belangstelling
Ger van Eekelen is de afgelopen maanden voortvarend aan de slag gegaan om de EHBO-Box onder ouderen en hun mantelzorgers te kunnen introduceren. Om de kosten voor de EHBO-Box beheersbaar te houden, reisde Van Eekelen af naar Duitsland, waar de kunststof opbergsystemen relatief goedkoop kunnen worden geproduceerd. De fabrikant van de boxen was erg enthousiast over het idee van Van Eekelen en stelde al voor om het systeem ook in Duitsland op de markt te brengen.

Het vinden van een Nederlandse drukker voor de kaartjes voor in de tabs was nog een hele klus: voor de kaartjes moesten speciale en daardoor kostbare mallen worden gemaakt. Van Eekelen koos bij de inrichting van de box voor gemak voor de senioren: voorbedrukte strips voor de tabs en bijhorende stickers voor op de kaartjes, zodat altijd duidelijk is waar de informatie thuis hoort.

Positieve reacties gebruikers en zorgverleners
Van Eekelen heeft tot nu toe louter positieve reacties op zijn praktische vinding ontvangen. ‘Een aantal huisartsenpraktijken wil de box zelfs onder de aandacht van patiënten brengen, een mooi compliment. Ook organisaties die dementie en ouderenwelzijn ondersteunen hebben interesse getoond. Ik ben blij dat het door hard werken gelukt is de box zoals ik die voor ogen had onder het bereik van veel mensen te kunnen brengen.’ De EHBO-Box is volgens Van Eekelen voor een brede doelgroep handig, maar lijkt in ieder geval een steun voor mensen met geheugenproblemen.

‘Senioren kunnen de doos op een zichtbare plek zetten, bijvoorbeeld op de eettafel. Laatst vertelde mij een licht dementerende dame, die ik zelf geholpen heb bij het in kaart brengen van haar gegevens: ‘Ik heb nog eens naar dat doosje van jou gekeken. Weet je wat zo mooi is? Ik kan alles waar ik normaal naar moet zoeken nu snel terugvinden.’ Dat was precies mijn bedoeling.’’

Over Ger van Eekelen
Ger van Eekelen (1949) runt sinds 2009 een eigen bedrijf als mantelzorger en helpt ouderen uit Bergen op Zoom en omgeving met allerlei klussen in en rond het huis. Of hij senioren nu helpt met elektra, de pc of de tuin, Van Eekelen merkte bij zijn huisbezoeken dat veel ouderen regelmatig informatie kwijt zijn en die niet meer terug kunnen vinden. Verzorgers en mantelzorgers kost het veel tijd om deze informatie voor hun cliënten boven tafel te krijgen. Toen Van Eekelen de oproep van farmaceutisch bedrijf MSD las om met een idee te komen dat de ouderenzorg of het welzijn van ouderen zou verbeteren, wist hij snel dat hij zijn ‘externe harde schijf voor ouderen’ zou inzenden.

Over MSD
MSD draagt met innovatieve geneesmiddelen, vaccins en anticonceptiemiddelen bij aan de gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot de gezondheidszorg en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. MSD is  onderdeel van Merck & Co., Inc., waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten. In Nederland heeft MSD vestigingen in Haarlem, Oss en Boxmeer. Bezoek voor meer informatie onze website www.msd.nl

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen