Gebruik van Shisha-pen door Trimbos instituut ontraden

Array

Factsheet Shisha-pen
Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) van het Trimbos-instituut bundelde alle beschikbare kennis in een overzichtelijke factsheet over de Shisha-pen. Het Trimbos-instituut ziet de intrede van de shisha-pen en de populariteit ervan onder jongeren als een zorgelijke ontwikkeling. Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s bootst het gebruik van de pen ook het roken van een sigaret na: er worden dampen ingeademd en het topje van de pen gloeit op, net als bij een reguliere sigaret.

Onderzoek wijst uit, dat als jongeren tot hun 18e niet roken, de kans dat ze na hun 18e dat alsnog gaan doen relatief klein is (U.S. Department of Health and Human Services, 2012). Om deze redenen ontraadt het Trimbos Instituut het gebruik van de shisha-pen door jongeren, in ieder geval tot onder de 18 jaar, af. Er is nog geen onderzoek bekend, waarin is gekeken of shisha-pennen een rol zouden kunnen spelen bij het stoppen of minderen met roken van tabak. Voor elektronische sigaretten die nicotine bevatten wordt dat wel onderzocht (Bullen et al., 2013; etter et al., 2011)

Er worden ook shisha-pennen verkocht die wel nicotine bevatten. Deze zijn te vergelijken met ‘gewone’ elektronische sigaretten (of e -smokers). In het onderzoek gaat het om shisha-pennen die geen nicotine bevatten.

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen