Angelina Jolie laat borsten amputeren vanwege BRCA-1 gen

0
201

dnaAngelina Jolie heeft haar beide borsten preventief laten verwijderen, omdat zij drager is van het BRCA1-gen wat de kans op borstkanker erg groot is. Dat schrijft de Amerikaanse actrice in een opiniestuk in de New York Times: My Medical Choice. De operaties van Angelina Jolie begonnen op 2 februari, en zijn op 27 april afgerond. De ingreep is succesvol afgerond met het plaatsen van implantaten. Jolie heeft, naar eigen zeggen, vijftig procent kans hebben op eierstokkanker en zelfs 87 procent kans op borstkankerā€. Dragers van dat BRCA-1 gen lopen een sterk verhoogd risico op borstkanker en eierstokkanker. Haar moeder overleed op jonge leeftijd aan kanker. Door de amputatie is kans op het ontwikkelen van borstkanker is gedaald van 87 procent naar minder dan 5 procent.

Jaarlijks overlijden 458.000 mensen door borstkanker, volgens de World Health Organization. Het heeft een prioriteit om ervoor te zorgen dat meer vrouwen toegang gen testen en levensreddende preventieve behandeling, ongeacht hun achtergrond, of ze ook wonen zijn.

Vorig artikelNVPC scherpt reclame regels aan voor cosmetische ingrepen
Volgend artikelArtsen roepen op tot screening hepatitis C
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.