Stof fusicoccine remt hormonale groei borstkankercellen

Plantenschimmel wijst weg naar nieuwe medicijnontwikkeling borstkanker
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Antoni van Leeuwenhoek en de Technische Universiteit Eindhoven hebben ontdekt dat een stof afkomstig van een plantenschimmel als basis kan dienen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen borstkanker. Deze stof, fusicoccine, blijkt bij hoge concentraties in staat de hormonale regulatie in borsttumoren te remmen, waardoor de tumorcellen zich minder snel vermenigvuldigen. Deze ontdekking biedt aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een nieuw type medicijn tegen borstkanker. De onderzoeksresultaten zijn verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).schimmel

Fusicoccine remt groei kankercellen
Jaarlijks krijgen wereldwijd 1,4 miljoen vrouwen borstkanker. Bij driekwart van alle gevallen van borstkanker groeit de tumor onder invloed van hormonen. De meeste medicatie is dan ook gericht op het remmen van dit hormonale mechanisme. Helaas reageert niet iedere patiënt op de behandeling, waardoor nieuwe soorten medicijnen nodig zijn. Fusicoccine kan de basis vormen voor een nieuwe familie van borstkankermedicatie omdat deze stof in staat is de hormonale groei van tumorcellen op een volledig nieuwe manier te remmen.

Eerste stap naar nieuw type medicijn
De onderzoekers denken dat ze met hun onderzoek een stap in de goede richting van nieuwe behandelmethoden hebben gezet. “Er is nog veel onderzoek nodig om een toepasbaar medicijn te ontwikkelen”, zegt VU-wetenschapper Bert de Boer. “Maar de ontdekking van dit voorheen onbekende werkingsmechanisme is de eerste stap op weg naar een nieuw type medicijn en behandelmethode voor hormonale borstkanker.”

Recente artikelen