Tien kleine negertjes

Array

De volledige maatschap dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven vertrekt vrijdag definitief. Een laatste gesprek tussen de vier dermatologen en de raad van bestuur van het ziekenhuis heeft niks opgeleverd, vele euro’s zijn er aan rapporten gespandeerd. Patienten moeten nu, door het toch al overbezette MUCM+ worden behandeld, expertise op het gebied van huidkanker gaat deel verloren omdat een goed op elkaar ingespeeld team uiteen valt en een uitstekend opleidingscentrum gaat op de schop. Frank van Wijck maakt zich er terecht boos over: 

Het is een bekend credo onder rechercheurs over rijke weduwen: Eén echtgenoot verliezen kan, twee is slordig, drie is verdacht. Hou dit even in het achterhoofd bij het lezen van enkele willekeurige berichten over het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven:

  • Februari 2011: Een bestuurder weg omdat hij niet goed ligt bij de medische staf.
  • Juni 2012: Een verbod voor de medisch specialisten om te spreken met de pers over problemen binnen de maatschap interne geneeskunde/MDL.
  • Juli 2012: Gedwongen ontslag van twee internisten.
  • Augustus 2012: Het ziekenhuis wil van een internist-opleider af.

Op zich al een indrukwekkend lijstje gedonder in de tijdspanne van pakweg anderhalf jaar. Maar het laatste nieuwsfeit spant de kroon, want nu neemt het ziekenhuis maar meteen even afscheid van een hele maatschap. En wat voor een. De afdeling dermatologie was het grootste perifere dermatologische opleidingscentrum van Nederland en was nationaal en internationaal geroemd.

uzie arts dokter 2De maatschap was voorloper in de behandeling van huidkanker en vervulde een belangrijke rol in de opleiding voor dermatologen, Mohs-chirurgen, semi-artsen en physician assistants. En nu, hopla, wegwezen jullie. Niet omdat de maten ook patiënten behandelden in hun ZBC Moscha in Venray, want dat mochten ze. Maar omdat onenigheid ontstond over de verdeling van tijd en middelen. Volkomen onterecht om hen om die reden te ontslaan, meende het Scheidsgerecht. Maar daar dacht het bestuur dus anders over. We wachten met spanning op het volgende nieuwtje.

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen