Babysterfte gedaald door stoppen met roken en ntensievere samenwerking

0
248

Het aantal baby’s dat rond de geboorte sterft daalt in Nederland. Stierven in 2004 nog 10,5 op de 1000 baby’s voor, tijdens of vlak na de geboorte, in 2010 was dit teruggelopen tot 9 per 1000. Dat blijkt uit een onderzoek van een Europees onderzoek naar perinatale sterfte. 270513_babysterfte Van de 29 Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen scoort Nederland nog altijd zeer matig. In 2004 stond Nederland derde van onderen, zes jaar later scoorden er vijf landen slechter.

Alleen in Letland, Roemenië, Hongarije, Frankrijk en in de Belgische hoofdstad Brussel is de sterfte hoger. Baby’s maken de meeste kans de bevalling te overleven in Cyprus, IJsland en Portugal.

babysterfteDe daling toe te schrijven aan ”de grote inzet van en intensievere samenwerking tussen de betrokken beroepsgroepen, zoals huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, kinderartsen en anesthesiologen”, zegt professor doctor Jan Nijhuis. Ook neemt het aantal rokende zwangeren af. En er zijn veel minder tienerzwangerschappen.

Hij is hoogleraar verloskunde en hoofd van de afdeling Obstetrie (verloskunde) en Gynaecologie van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Onder perinatale sterfte wordt verstaan het totale aantal kinderen dat na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer wordt geboren en voor, tijdens of in de eerste vier weken na de geboorte overlijdt.

De verbetering van de situatie in Nederland is het resultaat van intensievere samenwerking tussen betrokken beroepsgroepen. De invoering van de 20-wekenecho in 2007 kan ook hebben geholpen.

Bron: Europarlement en NOS

Vorig artikelPalliatieve zorg in en om het ziekenhuis op orde?
Volgend artikelNieuwe voorzitter voor Spierziekten Nederland
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.