Ook onbewust ervaart anorexiapatiënt lichaam als dikker

0
453

Dat patiënten met anorexia nervosa een verstoord lichaamsbeeld hebben, is al langer bekend. Anouk Keizer, promovenda bij Psychologische Functieleer aan de Universiteit Utrecht, heeft nu bewezen dat de representatie van het lichaam bij anorexiapatiënten ook op onbewust niveau verstoord is. De resultaten van haar onderzoek zijn verschenen in het online wetenschapstijdschrift PLOS ONE.
Dat anorexiapatiënten ook onbewust hun lichaam als omvangrijker ervaren, blijkt uit het experiment dat Keizer opzette. In haar zogenoemde poortjes-experiment liet zij zowel gezonde mensen als anorexiapatiënten herhaaldelijk door een poort lopen. De poort kon breder en smaller gemaakt worden. Om de deelnemers niet het vermoeden te geven waar dit onderzoek in feite om draaide, werd hun tijdens het lopen door de poort een taak opgelegd die verder niets van doen had met het eigenlijke onderzoek. Keizer: “Wij wilden weten bij welke breedte van de poort mensen hun schouders gaan draaien om erdoor te kunnen.”


40%

Uit dit experiment bleek dat anorexiapatiënten, vergeleken met gezonde mensen, bij een relatief bredere opening van de poort hun schouders al draaiden. Gezonde mensen draaiden hun schouders pas wanneer een poort 25% breder was dan hun eigen schouders. Anorexiapatiënten deden dit al wanneer een poort 40% breder was dan hun eigen schouders. Keizer: “Hieruit blijkt dat zij niet alleen dénken dat ze te dik te zijn: ze gedragen zich ook in hun onbewuste, dagelijkse bewegingen dikker dan ze in feite zijn.”


Botsen

Keizer vergelijkt dit gedrag met het gedrag van zwangere vrouwen. “Bij zwangere vrouwen gebeurt eigenlijk het omgekeerde: bij hen is het niet altijd volledig doorgedrongen dat ze omvangrijker zijn geworden. Niet zelden botsen zij daardoor met hun vergrote buik tegen iets aan. Door die botsing krijgt hun brein feedback: let op, je lichaam is omvangrijker dan je denkt.” Het brein van de zwangere vrouw past zich hiermee aan aan de veranderde omvang van het lichaam. Maar anorexiapatiënten, die in hun brein juist omvangrijker zijn dan in werkelijkheid, botsen nooit ergens tegen aan en krijgen dus niet deze feedback. “Het brein van de anorexiapatiënt leert dus niet dat de werkelijke lichaamsomvang smaller is; het brein kan mede hierdoor vasthouden aan de te dikke lichaamsomvang.”


Bewustwording

De bevindingen van Keizer kunnen goed gebruikt worden in de therapie voor anorexiapatiënten. “Aangezien zij hun lichaam dus ook op onbewust niveau als dikker ervaren, is bewustwording van hun ware omvang van groot belang. Daar zijn oefeningen voor die we willen gaan inpassen in de behandeling.”

Het artikel van Anouk Keizer is te vinden op de website van PLOS ONE.

 

Vorig artikelApp voor betere communicatie met beademde IC-patienten
Volgend artikelEuropese wetenschapstop slaat handen ineen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.