Laag koolhydraat dieet effectiever dan vetarm dieet

Array

Onderzoek, onlangs gepubliceerd in de British Journal of Nutrition, toont aan dat het beperken van de hoeveelheid koolhydraten in voeding de sleutel is tot een duurzaam gewichtsverlies en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Het onderzoek vergelijkt de langetermijneffecten van een laag koolhydraat dieet met een vetarm dieet. De onderzoekers toonden aan dat personen die een laag koolhydraat dieet volgden (minder dan 50 gram koolhydraten per dag) na 12 maanden meer gewicht verloren dan de deelnemers aan het vetarme dieet (minder dan 30% van de calorieën per dag kwam uit vet). Ook verbeterde bij deze groep de bloeddruk en het cholesterolgehalte aanzienlijk.

Lager gewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte
Geaccrediteerde diëtiste Erica Slof over het onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het British Journal of Nutrition: “Dit is weer een belangrijk onderzoek dat de werking aantoont van een laag koolhydraat dieet en dat we kunnen gebruiken in onze strijd tegen overgewicht. groenten-en-fruitDe helft van de Nederlanders is te zwaar en het is niet voor iedereen eenvoudig om daar wat aan te doen. In mijn praktijk zie ik veel patiënten die succesvol afvallen door minder koolhydraten te eten. Een laag koolhydraat dieet – zoals het Nieuwe Atkins dieet – helpt daarbij. Doordat je nog steeds gevarieerd kunt eten en in verhouding meer eiwitten eet, is lekker en gezond eten met een verzadigend gevoel heel goed mogelijk. Dit maakt het dieet eenvoudig in te passen in het dagelijks leven. Het lukt weer om af te vallen, mensen voelen zich veel beter en worden weer actiever.”

Erica vervolgt: “We weten al langer dat een laag koolhydraat dieet leidt tot meer gewichtsverlies binnen zes maanden dan alternatieve programma’s. Nu is bewezen dat dit ook geldt voor een langere periode. Dit toont aan dat er meer dan één manier is om op gewicht te blijven en gezond te eten.” Daarnaast toont dit onderzoek aan dat een laag koolhydraat dieet helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de cholesterolwaarden.

Geen pieken of dalen
Marcel Heijboer, Brand Manager Atkins International, was niet verrast door de uitkomst van dit onderzoek. Hij vertelt dat er in toenemende mate wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd worden die aantonen dat een laag koolhydraat voedingspatroon – zoals het Nieuwe Atkins dieet – zeer effectief is. Niet alleen als het gaat om gewichtsverlies, maar ook als het gaat om verbetering van de cardiovasculaire gezondheid. “Het belangrijkste is om onderscheid te maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ koolhydraten. Slechte koolhydraten zitten voornamelijk in geraffineerde voeding zoals suiker en producten met witmeel. De goede koolhydraten vind je in bladgroenten, fruit, peulvruchten, volle granen en noten.” Hij voegt toe: “Een gebalanceerd voedingspatroon met weinig koolhydraten bevordert de consumptie van goede koolhydraten in combinatie met eiwitten en gezonde vetten. Dit voedingspatroon is gevarieerd en bevat voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.”

Persoonlijke balans
Erica Slof voegt toe: “Koolhydraten vormen een eerste bron van brandstof voor het lichaam. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet. Door minder koolhydraten te eten, zoekt het lichaam een andere energiebron; dat is ons vet, meestal buikvet. Dit betekent dus dat het lichaam vetmassa verliest zodra het minder koolhydraten binnenkrijgt. Door daarna weer langzaam koolhydraten toe te voegen, kan je het gewenste gewicht behouden.”

Bron: Atkins International

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen