Vierdaagse-bezoekers even ‘blind’

zwart uniDit is een origineel bericht van Oogfonds

Iedereen die zich wel eens heeft afgevraagd hoe het is om niet te kunnen zien, kan dit komen ervaren tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Daar lanceert het muZIEum in samenwerking met het Oogfonds de ‘mini-donkerbeleving’. De actie maakt mensen bewust van de impact die een visuele beperking heeft door het zelf te ondergaan… voor even.

Weinigen staan er bij stil, maar in Nederland wonen maar liefst 350.000 blinden en slechtzienden. Door de vergrijzing en de stijging van het aantal mensen met diabetes, neemt dit aantal de komende jaren schrikbarend toe. Een visuele beperking heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Om zich hier een voorstelling van te maken, kunnen bezoekers tijdens de Nijmeegse vierdaagse ‘een kijkje nemen’ in het leven van iemand die niets kan zien.

Mini-donkerbeleving
De beleving start met instructies van een blinde of slechtziende gids. Daarna wordt het spannend: deelnemers krijgen een taststok en moeten, ondersteund door informatie die wordt verstrekt via een koptelefoon, de weg zien te vinden over een parcours in een pikdonkere zeecontainer. Doordat ze geen hand voor ogen kunnen zien, zijn de deelnemers volledig aangewezen op hun andere zintuigen.

Meedoen
De gratis mini-donkerbeleving is tijdens de Vierdaagsefeesten van 13 t/m 19 juli te vinden op “De Ramblas”. Dit evenement op de Van Schaeck Mathonsingel (tussen het station en het Keizer Karelplein) biedt straattheater, muziek en marktkramen met streek- en regioproducten. Ook wie niet kan komen, maakt kans op een unieke ervaring. Door gegevens achter te laten op www.oogfonds.nl/win kan iedereen meedingen naar ‘diner in het donker’ voor twee personen. Aanmelden kan tot 1 september 2013.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen