Hartstilstand door een overvloedige maaltijd

0
3271
plaatsen hartpomp PHP, G1, cardiologie, cathlab, interventiecardiologie, HaertMate, dr. Sander IJsselmuiden, St. Jude Medical,

In het prestigieuze internationale wetenschappelijke magazine ‘The Lancet’, van zaterdag 6 juli 2013, beschrijft Sweder van de Poll, cardioloog in het Sint Franciscus Gasthuis een patiënt, die na een overvloedige maaltijd een hartstilstand kreeg tijdens het Suikerfeest ter afsluiting van de Ramadan. Cardioloog van de Poll: ‘wij hopen dat deze casus artsen wereldwijd alert maakt op het herkennen van deze zeldzame maar potentieel levensbedreigende aandoening’.

Suikerfeest 2012
Tijdens het Suikerfeest op 19 augustus 2012 werd op de Spoedeisende Hulp van het Sint Franciscus Gasthuis een 52-jarige man binnengebracht die steeds flauwviel. Er was sprake van levensbedreigende ritmestoornissen met een kortdurende hartstilstand en het was nodig om hem enkele malen met een elektrische schok te defibrilleren. Er bleek sprake te zijn van een erfelijke ziekte van het hart, het Brugada Syndroom. Met de juiste medicijnen verdwenen de ritmestoornissen. Enkele dagen later werd een ICD (een implanteerbare defibrillator) geïmplanteerd om in de toekomst dergelijke levensbedreigende ritmestoornissen te voorkomen.

Hartstilstand
De hartstilstand zo kort na de Ramadan kwam door het feit dat de patiënt in de nacht van het Suikerfeest veel had gegeten. Het is bekend dat een volle maag bij deze erfelijke aandoening het hart erg gevoelig maakt voor ritmestoornissen. Patiënten met het Brugada Syndroom moeten hiermee rekening houden.

Zie hele artikel “Brugada syndrome diagnosed after Ramadan” door cardioloog Sweder van de Poll en arts assistent Shmaila Talib: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)60810-7/fulltext

Bron: SFG

Vorig artikelHoe train je zelf een Servicehond?
Volgend artikelGratis VOG voor vrijwilligers blijft
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.