KNOV: Afwijken mag, mits veilig, verantwoord en in goed overleg

0
249

De KNOV deelt de mening van de tuchtrechter dat een verloskundige, hoe lastig ook, altijd haar verantwoordelijkheid moet nemen en alles moet doen om de bevalling zo vakkundig, veilig en in uiterste zorgvuldigheid te laten verlopen. Goed beargumenteerd, goed gedocumenteerd en met uiterste inspanning in overleg met ketenpartners uit het Verloskundig Samenwerkingsverband, kunnen verloskundigen afwijken van de richtlijnen. Er moet wel altijd sprake zijn van verantwoorde zorg binnen het deskundigheidsgebied van de verloskundige. De verloskundige moet zich dus wel voldoende bekwaam achten.

Weglopen is geen optie
Verloskundigen bouwen in de loop van de zwangerschap een vertrouwensrelatie op met de cliënt, waarin ook haar wensen worden besproken. Het komt voor dat de cliënt de verloskundigen confronteert met een verzoek die buiten de beroepsnorm ligt, bijvoorbeeld van een tweeling thuis bevallen zoals in deze tuchtzaak. KNOV1Verloskundigen proberen in zo’n geval vanuit hun professionele waarden op basis van counseling, objectieve voor- en tegenargumenten, overleg met ketenpartners en een toegesneden aanpak de zorg zo vakkundig mogelijk te verlenen. Meestal overtuigt dit de zwangere vrouw  om haar wensen te herzien in het belang van de veiligheid voor moeder en kind. De tuchtrechter stelt ‘dat het niet altijd gaat om een onder alle omstandigheden te respecteren “grondrecht” van de vrouw om de bevalling zo in te richten zoals zij dat zelf wil’. Maar als (wilsbekwame) ouders persisteren in een wens buiten de standaard om, mag en kan de verloskundige hen in deze acute situatie niet in de steek laten, meent de KNOV.

 

Vorig artikelVerloskundige Van Deth uit ambt gezet
Volgend artikelKleine stukjes RNA mogelijk nieuw wapen tegen kanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.