Grootste medische congres van Europa ESC Congress 2013 komt naar Amsterdam

Array

30.000 cardiologieprofessionals en 650 journalisten geven hoofdstad stevige economische impuls en dragen bij aan wetenschappelijke vooruitgang op het vlak van hart- en vaatziekten
Van 31 augustus tot en met 4 september vindt in Amsterdam RAI het prestigieuze European Society of Cardiology Congress 2013 plaats. ESC staat bekend als het grootste medische congres binnen Europa en is het belangrijkste cardiovasculaire congres ter wereld voor de wetenschap, de behandeling en de preventie van hart- en vaatziekten.

Niet te onderschatten belang voor Europese patiënten
Hart- en vaatziekten liggen aan de basis van 1.9 miljoen doden in de 27 landen van de Europese Unie en kosten de Europese economie jaarlijks € 195,5 miljard. “Als ESC is het onze missie om de impact van hart- en vaatziekten in Europa terug te brengen Het congres biedt een uitstekend platform om de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwste therapieën onder de aandacht te brengen. Artsen, professoren en medisch personeel nemen de in Amsterdam opgedane kennis mee naar hun ziekenhuizen, waardoor studenten en patiënten kunnen profiteren van de allerlaatste inzichten. Het is dankzij wetenschappelijke inspanningen en congressen zoals ESC dat we de Europese sterftecijfers van hartziekten meer dan gehalveerd hebben sinds 1980’’, aldus Professor Panos Vardas, president van European Society of Cardiology.

ESCHet congres in cijfers
Van 31 augustus tot en met 4 september zal ESC Congress 2013 naar verwachting 30.000 cardiologieprofessionals uit 150 landen bijeenbrengen in Amsterdam, waaronder cardiologen, cardiochirurgen, internisten en andere clinici. Maar ook epidemiologen, verpleegkundigen, onderzoekers en 650 journalisten vanuit de hele wereld komen naar Amsterdam. Toonaangevende wetenschappers geven tijdens het ESC Congress 2013 meer dan 4.000 presentaties, plenaire lezingen en seminars over de nieuwste onderzoeksresultaten en klinische studies. De 10.500 ingediende abstracts uit 90 landen bestrijken ruim 145 cardiovasculaire onderwerpen.

Vooruitblik op lang verwachte en interessante studies
Het centrale thema van het ESC congres dit jaar is de ‘Interactie tussen het hart en andere organen’. “Het wordt steeds duidelijker dat cardiovasculaire ziektes niet op zichzelf staan maar nauw verbonden zijn met andere organen’,’ aldus Professor Keith Fox, voorzitter van het ESC Programme Committee. Andere boeiende studies en technologieën die worden aangekondigd gaan onder meer over de eerste bevindingen van patiënten met een draadloze pacemaker, het gebruik van stamcellen bij de behandeling van hartinfarcten en risicofactoren en sterftecijfers in landen met een hoog, midden en laag gemiddeld inkomen. Daarnaast worden er ook verschillende studies gepresenteerd die specifiek aandacht besteden aan de levensfases van hart- en vaatpatiënten en het type van aandoeningen bij zowel kinderen, zwangere vrouwen, actieve atleten, diabetespatiënten, zwaarlijvige ouderen of rokers.
Ten slotte is er ook aandacht voor studies die zich richten op de psychosociale gevolgen van deze aandoeningen, zoals het hervatten van een actief seksleven na een infarct, het gebruik van muziek bij herstel of de invloed van omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling.

Met 5000 cardiologen op een Amsterdamse fiets
Daarnaast is er op het congres ook ruime aandacht voor preventie en met name het stoppen met roken, het voorkomen van overgewicht en het stimuleren van een actieve levensstijl, elementen die actief bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Om deze boodschap concreet om te zetten in de praktijk wordt een speciale fietsroute aangelegd voor de cardiologen, journalisten en andere bezoekers die elke dag vanaf het stadshart van Amsterdam naar het hart van het congrescentrum RAI kunnen met 5.000 speciaal door de stad Amsterdam  beschikbaar gestelde fietsen.

Het ESC congres vindt ieder jaar in een andere Europese stad plaats. De locatie van het ESC Congress 2013 is Amsterdam. In 2014 en 2015 zullen respectievelijk Barcelona en London gastheer zijn van het grootste medische congres van Europa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen